Tres estudiants creen un sistema operatiu web de ressò internacional

  • Entrevista als autors de l'escriptori virtual eyeOS

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.09.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

David Plaza i Marc Cercós, dissenyadors, de vint-i-dos anys i de dinou, respectivament, i Pau Garcia-Milà, un programador, també de dinou, que acaba de començar la universitat, són els creadors d’eyeOS un sistema operatiu basat web (WebOS) i que permet als usuaris d’accedir a programes, documents, arxius…, en fi, al seu escriptori, des de qualsevol ordinador. Si voleu veure com funciona, podeu mirar aquest vídeo de demostració.El registre a eyeOS és gratuït, funciona en català i en disset llengües més i tothom el pot provar. Ja té més de seixanta mil usuaris a tot el món i ha aconseguit un ressò que no s’esperava cap dels creadors. Aquests tres nois, d’Olesa de Montserrat, han rebut col·laboracions de tot el món, fins i tot d’una universitat del Japó, i han vist néixer comunitats d’usuaris a França, al Canadà i als Països Baixos. Fins i tot reben ajuda regular d’un programador francès, Hans B. Pufal, i d’un desenvolupador de negocis de Bilbao, Eduardo Pérez Orue.

De fet, eyeOS és un projecte que es fa amb les comunitats d’usuaris, no hi treballen únicament els creadors inicials. És programari lliure (llicència GPL) i tothom pot ajudar a millorar-lo. La primera versió pública es va llançar l’agost de l’any passat i ara ja es troba a la 0.9. La definitiva, la 1.0, es publicarà entre el gener i el març, però la 0.9 no presenta inconvenients. A més, el codi font d’eyeOS és a disposició dels usuaris perquè se l’instal·lin a servidors propis i no calgui fer servir el que ofereix eyeOS.info. I de moment ja se n’han fet més de cent mil descàrregues.

Què és eyeOS? Com el definiríeu?

> Pau Garcia-Milà: És un sistema operatiu que funciona via internet.

> Marc Cercós: De fet, eyeOS permet de treballar amb dades, programes i arxius propis des de qualsevol ordinador. Qualsevol ordinador amb connexió a internet serveix per a accedir-hi. Des de qualsevol cibercafè, des de qualsevol lloc, dóna accés a l’escriptori propi, amb tots els documents, fotografies, música…

> Pau Garcia-Milà: A més, no hi ha incompatibilitats. Tant és que els ordinadors facin servir Windows, com Linux o Mac.

Però, és ben bé un sistema operatiu? No és, més aviat, un escriptori accessible via internet?

> Pau Garcia-Milà: Sí, bé, es podria dir que és un escriptori web, però vàrem adoptar el terme webOS (‘web based operative system’, sistema operatiu basat en la web), que és el que es fa servir en aplicacions d’aquest estil. Si bé no és ben bé un sistema operatiu, un cop acabada la versió 1.0, tenim la idea de fer un petit dispositiu que serveixi per engegar un ordinador i eyeOS. Llavors, des de qualsevol petit dispositiu amb pantalla (PDA, Pocket PC, Palm…) es podria fer servir eyeOS.

D’on va sorgir la idea de crear eyeOS?

> Pau Garcia-Milà: De la necessitat. Teníem projectes conjunts i ens vam adonar que sovint ens descuidàvem algun arxiu quan anàvem a casa de l’un o de l’altre… Per facilitar-nos les coses, vam fer una web per a desar-hi arxius i poder-los descarregar des de qualsevol ordinador. Més tard hi vàrem afegir un visor per a veure els arxius i de mica en mica vam veure que podia ser molt útil i se’ns va acudir de fer-ne un projecte.

Quan ho vau fer ja hi havia serveis similars, com ara Writely o YouOS?

> Pau Garcia-Milà: No, van sorgir després. Quan vam néixer, ni tan sols coneixíem el concepte de web 2.0; va ser més tard que ens van classificar com a web 2.0.

I per a què creieu que pot servir?

> Pau Garcia-Milà: D’una banda, pot ser útil per a tothom que faci servir més d’un ordinador: a casa, a la feina, a la universitat… A més, en una escola amb deu ordinadors per a cinquanta nens, per exemple, permet que tots comparteixin els aparells, però que cadascú tingui un escriptori propi i exclusiu, ordenat a la seva manera. Pot ajudar molt centres amb pocs recursos.

Què es pot fer amb eyeOS?

> Pau Garcia-Milà: Quan comences, tens onze aplicacions base instal·lades per defecte, però se n’hi poden instal·lar moltes més i, com que és de programari lliure, les comunitats d’usuaris també poden fer les seves pròpies aplicacions. Hi ha un processatext, un gestor d’arxius, un programa de missatgeria instantània, un calendari… Però també s’hi poden fer servir més de setanta jocs, reproductors de films, d’MP3…

Què hi afegireu a la versió 1.0?

> Marc Cercós: Crec que la cosa més interessant pot ser el treball col·laboratiu entre els usuaris; que més d’una persona pugui treballar en un mateix document, que pugui compartir arxius, etc. Així es poden afavorir el treball en equip i les comunitats.

Però si tothom carrega arxius al servidor, de quina capacitat d’emmagatzematge pot disposar cada usuari?

> Pau Garcia-Milà: Els que se’ls instal·lin en un servidor propi, la que vulguin. Ara, en el cas dels que utilitzen el servidor públic eyeOS.info, no hi ha un límit establert, el servidor es regula sol. Fem servir un sistema que no dóna el mateix espai a tothom, sinó que qui en fa servir més en té més i qui no en necessita tant, doncs en té més poc. Cap dels seixanta mil usuaris llargs ha arribat al límit de capacitat; n’hi ha per a tothom. Jo, per exemple, gairebé no hi carrego arxius, però faig servir molt el calendari; en Marc, en canvi, sí que hi desa molts arxius. Cadascú fa servir eyeOS a la seva manera i segons les seves necessitats.

S’ha posat en contacte amb vosaltres cap empresa gran com Google?

> David Plaza: Hi ha hagut alguns contactes, però mai no s’ha arribat a cap acord. Suposem que esperen que acabem la versió 1.0 per veure si funciona.

> Pau Garcia-Milà: Gent allunyada d’internet, que ha sentit parlar de nosaltres, sí que s’ha ofert a comprar-nos el negoci. Fins i tot n’hi va haver un que volia comprar-nos eyeOS i que ens traslladéssim a Madrid a treballar per ell… Però són ofertes de gent que ha llegit algun article o entrevista i que es pensa que es pot aprofitar de nosaltres perquè som joves. Tampoc no ens interessen les ofertes de compra. A més, eyeOS té llicència GPL i, per tant, no es pot vendre ni se’n pot fer servir el codi per a programes comercials.

Però resulta que teniu més de seixanta mil usuaris del servidor públic, que heu hagut de contractar un servei d’allotjament als Estats Units… Com ho pagueu?

> Pau Garcia-Milà: Bé, tenim un patrocinador i negociem amb dos possibles patrocinadors més. També hem obert un compte per a donatius. Sobre el producte tenim un pla de negoci inspirat enSun Microsystems o IBM, a base de paquets de suport, de gestió i d’instal·lació d’eyeOS.

Més de seixanta mil usuaris, prop d’un milió de referències al Google i de dues mil en una colla de blocs, articles a revistes internacionals i especialitzades… Us esperàveu aquesta acollida?

> Pau Garcia-Milà: I ca! No ens l’esperàvem gens…

> David Plaza: Home, somiar-hi… Però no, no ens l’esperàvem gens.

> Pau Garcia-Milà: De totes maneres, al nostre voltant no hem notat res fins que no vam sortir a El Punt o al diari local d’Olesa de Montserrat. Llavors la gent del poble ens va començar a dir coses… Però, dels articles d’El País o de publicacions estrangeres, poca gent del nostre voltant se’n va adonar.

I com creieu que s’ha rebut eyeOS aquí? Ha tingut el mateix ressò que a fora?

> Pau Garcia-Milà: Mira, aquí, vam anar a parlar amb la Generalitat (ens van cridar ells) i ens van donar una tassa i un disc compacte de programari lliure. Aquí sembla que la innovació no agrada.

Quina reacció té la gent quan sap que voregeu la vintena?

> David Plaza: La gent se sorprèn. Per exemple, a la primera conferència que vam fer, que va ser a Madrid, quan van cridar els responsables del projecte eyeOS i ens vam aixecar nosaltres ens van tornar a demanar si de veritat érem nosaltres i es van sentir murmuris per tota la sala…

Hi ha una comunitat d’usuaris bastant activa, que fins i tot fa aplicacions per a eyeOS voluntàriament. Són grups de recerca? Usuaris que programen pel seu compte?

> Pau Garcia-Milà: Hi ha de tot, però els usuaris que treballen per compte propi són els que més hi col·laboren. I no són únicament programadors, també hi ha qui ens ajuda a dissenyar, a traduir la documentació a l’anglès o als altres idiomes, etc. Hi ha usuaris que s’han organitzat pel seu compte a través dels fòrums d’eyeOS; i n’hi ha comunitats, amb portal propi, a França, al Canadà i als Països Baixos. També és a punt de constituir-se’n una a Itàlia.

L’aspecte d’eyeOS és molt acurat. Dos de vosaltres sou dissenyadors… Que hi doneu gaire importància, al disseny?

> Pau Garcia-Milà: Sí…, i a vegades això em porta molta feina, perquè sóc l’únic programador, amb l’ajuda d’en Hans…

> David Plaza: Considerem que el disseny és fonamental i donem molta importància a la usabilitat del producte: que sigui intuïtiu, pràctic i d’ús senzill. Si vols que arribi a la gent, la primera imatge, l’estètica, compta molt. I a internet tot sovint no es valora prou…

Creieu que els serveis de web 2.0 sobreviuran? O que no són sinó una moda?

> David Plaza: Seran temporals, perquè s’anirà més enllà.

> Marc Cercós: De fet, jo crec que és una moda i que, dels serveis de web 2.0, en quedaran quatre d’útils i la resta es deixaran estar.

> Pau Garcia-Milà: Vejam, eyeOS.info és un simple servei, però eyeOS no ho és. Des d’eyeOS.org tothom es pot descarregar el producte i instal·lar-se’l al propi servidor. D’aquesta manera no s’han de tenir els documents en un servidor extern que l’usuari no coneix, ans se’ls pot protegir ell mateix i garantir-ne la privacitat. A més, com que eyeOS és lliure, tothom el pot adaptar a les seves necessitats (escoles, empreses, etc.).

Per acabar, a part eyeOS, teniu cap més projecte en marxa?

> Pau Garcia-Milà: Per ara, tenim en marxa Zolow.com, un tauler d’anuncis publicats via missatges de mòbil, Xiclets.net, on qualsevol pot publicar una web sense saber res d’html, i Fresa.tv, que vol arribar a ser un portal on cadascú pugui tenir un canal de televisió via internet (de moment, sols en versió de proves). A més, treballem en un nou concepte, Fooint, una fusió de ‘foot’ i ‘print’, que vol ser una mena de targeta de visita en línia que pugui combinar els últims apunts del teu bloc, un currículum, les fotografies de serveis com Flikr…

Enllaços
Vídeo demostratiu del funcionament d’eyeOS.
Document (en Pdf) que detalla els punts clau del projecte d’eyeOS.
eyeOS.info, pàgina del servidor públic on qualsevol es pot registrar per utilitzar-lo.
eyeOS.org, web que explica concretament el projecte i d’on es pot descarregar eyeOS.
Bloc d’eyeOS.
Fòrum en català d’usuaris d’eyeOS.
Comunitats d’eyeOS al Canadà, als Països Baixos i a França.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any