Albert Villaró guanya el Premi Carlemany amb una novel·la policíaca

  • Titulada 'Blau de Prússia', la publicarà Columna

VilaWeb
Redacció
14.09.2006 - 19:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’andorrà Albert Villaró (la Seu d’Urgell, 1964) ha guanyat el tretzè Premi Carlemany de novel·la amb ‘Blau de Prússia’. Aquest premi, convocat pel govern d’Andorra, i fet públic ahir, és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 36.000 euros. Villaró ha explicat que l’obra premiada era una novel·la policíaca ambientada a Andorra i al Pirineu actual. Editada per Columna, sortirà el dia 7 de novembre.Una novel·la policíaca situada a Andorra

Albert Villaró és considerat un representant de la novel·la fronterera i pirinenca. ‘Blau de Prússia’ se situa sobretot a Andorra, però també a la Seu d’Urgell i a Barcelona. ‘Andorra és un territori literari formidable’, diu Villaró. En una conferència de premsa ha explicat que, de fet, no havia pas volgut fer una novel·la policíaca: ‘No ho vaig pensar, em va sortir així. Però, és clar, si hi poses un policia, un crim i una certa trama, doncs en resulta una novel·la de gènere negre. Encara que diria que no és gaire estereotipada, perquè jo no sóc un gran lector de novel·la negra. M’agrada Hening Mankel, però en valoro sobretot la manera com tracta el territori i com això marca el caràcter de la gent’.

Ester Pujol, editora de Columna i membre del jurat, ha anat més enllà. Considera que el llibre crea un nou escenari de la novel·la negra europea, igual que Mankel fa amb Suècia, Andrea Camilleri amb Sicília, Donna Leon amb Venècia… La decisió del jurat ha estat unànime i ha tingut en compte aspectes diversos. Segons Pujol: ‘Per l’agilitat de la història, la intriga, i el fet que manté la tensió narrativa; perquè és un cas policíac interessant, poc corrent; perquè té un protagonista clàssic de novel·la negra; i per la localització singular.’ A més d’Ester Pujol, formaven el jurat Elidà Amigó, Bru Noya, Emili Rosales i Vicenç Villatoro.

L’autor no ha volgut revelar gaires aspectes de la trama, però ha dit que ‘Blau de Prússia’ començava amb un incendi al santuari de Meritxell i que després hi havia un crim transfronterer: el cos d’una noia apareix en un camió que transporta runa. No hi ha màfies, en aquest llibre, però sí una organització política. El protagonista és un policia andorrà, Andreu Boix, i els mossos hi tenen un paper destacat, concretament ‘una mossa’. Villaró ha afegit: ‘També m’agrada pensar que la novel·la parla de la pèrdua, individual i col·lectiva, i de com la identitat andorrana ha evolucionat aquests darrers temps’.

Albert Villaró ja va assajar el gènere negre a ‘Obaga’ (la Magrana), novel·la que s’acaba de traduir a l’espanyol, però entre l’una novel·la i l’altra hi ha moltes diferències, ha dit: ‘La segona, ”Blau de Prússia” és una novel·la més amarga que no pas ”Obaga”, hi passen coses més fortes. I encara que a totes dues faig servir la primera persona, la veu és molt diferent a cadascuna. ”Blau de Prússia” és més urbana, perquè Andorra és una metròpoli. Ara, el món que hi batega és el mateix’.

L’any vinent el Carlemany a l’Alguer

Juli Minoves, ministre d’Afers Estrangers, Cultura i Cooperació del govern d’Andorra, ha participat en la conferència de premsa. Ha subratllat el prestigi del premi (alguns dels guanyadors anteriors: Maria Mercè Marçal, Robert Saladrigas, Lluís-Anton Baulenas, Lluís Racionero) i ha recordat que Villaró era el tercer andorrà que guanyava el Carlemany. També ha comentat que la novel·la guanyadora situava Andorra i el Pirineu al mapa mundial del gènere policíac, encara que transcendís Andorra, perquè els fets narrats podrien passar en un altre indret del món.

El premi s’atorga, en anys alterns, a Andorra i en un altre lloc dels Països Catalans. Enguany tocava a Andorra, i Minoves ha anunciat que l’any vinent el premi es lliuraria a l’Alguer. També alternen les editorials que publiquen el Carlemany: enguany pertoca a Columna, que en farà una primera edició de sis mil exemplars. L’any passat la novel·la guanyadora va ser ‘Els Llops’ de Francesc Puigpelat i es va publicar sota el segell de Proa. Isidor Cònsul, que n’és el director, ha anunciat precisament que ja tenien a punt una reedició del llibre, que incorporarà un arbre genealògic.

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any