Els partits celebren l’Onze de Setembre en plena cursa electoral

  • Milers de persones es manifesten a Barcelona per la independència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.09.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Onze de Setembre d’enguany ha estat marcat inevitablement per la proximitat de les eleccions al Parlament i per la recent aprovació de l’estatut. Aquest context ha condicionat els missatges polítics dels partits. Pasqual Maragall ha dit que que Catalunya havia arribat on volia amb el nou estatut i que seria ridícul demanar la independència. Carod-Rovira ha respost que seria ridícul renunciar a ser un poble lliure i Artur Mas ha dit que una victòria del PSC significaria que, de fet, Zapatero governaria Catalunya.Tots els partits han coincidit a reclamar al president del govern espanyol que compleixi la previsió de l’estatut pel que fa a l’augment de les inversions a Catalunya. El candidat del PSC, José Montilla, ha dit que esperava aconseguir un bon resultat electoral i el president d’Iniciativa, Joan Saura, ha dit que convenia que a Catalunya hi hagués novament un govern d’esquerres.

Manifestació per la independència

Milers de persones s’han manifestat avui a la tarda pels carrers del centre de Barcelona sota el lema ‘Cap a la independència’, coincidint amb la commemoració de l’Onze de Setembre. Organitzacions de l’Esquerra Independentista, sindicats, associacions i Esquerra Republicana han participat a la manifestació que, això no obstant, no ha estat pas unitària: algunes entitats han acabat abans el recorregut.

Al marge del gruix de persones que hi prenen part, un grup de desconeguts ha cremat una bandera espanyola quan la manifestació passava per la zona de l’Arc de Triomf.

Quan ha acabat la manifestació, ha començat a l’Arc de Triomf, com cada any, el concert de l’Onze de Setembre. Avui hi actuen Kumbes del Mambo, Mouss & Hakim i Obrint Pas.

Mostra d’Entitats dels Països Catalans

Per cinquè any consecutiu, el col·lectiu Gent de la Terra i la Comissió 11 de setembre també han organitzat una Mostra d’entitats dels Països Catalans. La Mostra ha estat oberta fins al vespre al passeig de l’Arc de Triomf i s’hi han fet un munt d’activitats.

Acte institucional

Aquest és el tercer any que la Generalitat de Catalunya ha organitzat l’acte institucional de l’11 de setembre al Parc de la Ciutadella. Enguany, el to reivindicatiu ha estat més elevat. Hi ha hagut, entre d’altres, una evocació del discurs de Pau Casals a l’ONU, poemes d’Espriu, Carles Santos dirigint una fanfàrria, la senyera de Miravet, el ‘Cant dels ocells’ interpretat per Jordi Savall i un moment culminant prometedor, amb ‘Els segadors’ tocats per Pascal Comelade i cantats per l’Escolania de Montserrat. També hi ha hagut actes institucionals a les diferents ciutats on la Generalitat hi té delegacions territorials.

Fossar de les Moreres

Lloc simbòlic de la Diada, el Fossar de les Moreres de Barcelona comença a rebre visites la vigília de l’Onze. És l’espai triat per les organitzacions independentistes per fer-hi els seus actes polítics. També és la destinació tradicional de tots els qui aquest dia passegen per la ciutat amb consciència de la data.

Homenatge als Maulets al Fossar

També al Fossar de les Moreres i enmig dels actes de l’Onze de Setembre, el secretari general del Bloc Nacionalista Valencià, Enric Morera, ha assistit a l’homenatge als Maulets soterrats al fossar. Al fossar hi ha hagut altres actes polítics, com ara el que ha organitzat la Comissió Independentista Fossar de les Moreres. Hi han participat representants de partits independentistes d’altres nacions europees: Patxi Urrutia, membre de la mesa nacional de Batasuna; Lloyd Quinan, ex-diputat del Partit Socialista Escocès i Maurice Giudicelli, de Corsica Nazione Independente. També hi han estat presents representants de la Plataforma pel Dret de Decidir, la Plataforma per la Dignitat i l’IPECC.

Enllaços
Comissió 11 de setembre: Manifest.
Viquipèdia: Diada Nacional de Catalunya.
Edicions de VilaWeb: Arenys de Mar, Badalona, Mollerussa, Sitges.
Notícia relacionada avui a VilaWeb: Maragall destaca els sacrificis personals per l’estatut en el missatge de l’Onze de Setembre.
Himne: Els Segadors (mp3).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any