Pepe Rubianes denuncia un atemptat contra la llibertat d’expressió

  • Una obra seva no es veurà a Madrid per una campanya adversa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.09.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pepe Rubianes va decidir ahir de no representar la seva obra ‘Lorca eran todos‘ al Teatro Español de Madrid. D’aquesta manera no haurà de comprovar si era de debò el vet de l’alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón. Aquest havia assegurat poc abans que Rubianes ni seria contractat ni actuaria al teatre municipal. Motiu: les opinions polítiques de l’artista i la campanya mediàtica i ciutadana adversa desfermada a la capital d’Espanya.Persecució política

Pepe Rubianes va declarar ahir al vespre que Espanya era encara un ‘país molt endarrerit’ i que la campanya ‘agressiva i demencial’ contra seu havia desembocat en un ‘atemptat a la llibertat d’expressió’. Des de fa setmanes, una colla de mitjans de comunicació atien una campanya contra l’actor, basada en la polèmica per les seves declaracions (vídeo) contra la unitat d’Espanya, el gener passat a TV3. Rubianes va criticar, amb l’humor que el caracteritza, el nacionalisme espanyol que veu perillar l’Espanya constitucional.

Les declaracions de Rubianes van suscitar tals crítiques de sectors espanyolistes que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya va demanar a Televisió de Catalunya que es disculpés en públic. Rubianes ja va deixar clar en aquell moment que ell no havia volgut ofendre el conjunt dels espanyols i que les seves opinions havien estat tergiversades.

La campanya popular contra Rubianes va tenir el colofó en les declaracions de Ruiz-Gallardón, teòric representant del sector moderat i liberal del PP, que ahir a migdia va anunciar públicament el seu vet a l’actor. Poc després, Rubianes s’expressava mitjançant un comunicat que va llegir el director del Teatro Español, Mario Gas, anunciant la suspensió de les representacions per l’ambient ‘agressiu i crispat’ que l’envoltava. Paradoxalment, l’obra que ha escrit i dirigeix Rubianes, tot i que no hi actua, porta per títol ‘Lorca eran todos’.

Mario Gas pot dimitir

Arran de la polèmica, el director del Teatro Español, Mario Gas, ha confessat que havia pensat a deixar el càrrec per no haver-se de trobar en situacions semblants. Gas havia programat l’obra ‘Lorca eran todos’ en el marc dels actes d’homenatge al poeta granadí, mort fa setanta anys.

Enllaços
You Tube: Pepe Rubianes a TV3 (20-1-06).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any