Jordi Hereu diu que el seu repte és donar-se a conèixer a la ciutadania abans de les eleccions

  • Clos reclama lleialtat als socis de govern · El relleu es farà efectiu la setmana que ve en un ple extraordinari

VilaWeb
Redacció
30.08.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ball de cadires al PSC: José Montilla torna a Barcelona per intentar ocupar la de Maragall, Clos marxa a Madrid per ser ministre i Jordi Hereu, cinquè tinent d’alcalde i actual portaveu, ascendeix a batlle de Barcelona. Aquest migdia, Clos s’ha mostrat il·lusionat pel nou repte i ha anunciat converses amb els socis de govern, ICV i ERC, per analitzar el nou escenari. També els ha reclamat ‘lleialtat institucional’, tot i que després ha aclarit que es referia al manteniment del consens.En una multitudinària conferència de premsa, Clos també ha reconegut que deixa l’alcaldia ‘abans del que tenia previst’ i ha explicat que el plenari extraordinari en què s’aprovarà el seu relleu podria ser dijous o divendres de la setmana vinent. Ahir va dir als periodistes que l’esperaven: ‘Ajudeu-me, que me’n vaig a l’infern’. Per la seva banda, Jordi Hereu ha explicat que un dels seus reptes serà donar-se a conèixer a la ciutadania.

La sorpresa va saltar ahir a la tarda: Joan Clos serà el nou ministre espanyol d’Indústria en substitució de Montilla. Aquest ja havia avisat que plegaria abans de la Diada per dedicar-se a la campanya electoral. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va notificar ahir al rei la seva decisió durant l’audiència que van mantenir a Ciutat de Mallorca. La tria de Clos ha estat una sorpresa, ja que el seu nom no estava a cap travessa. Sí que s’havia parlat del delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, tot i que la crisi del Prat pot haver perjudicat la seva carrera política.

Un altre batlle que plega abans d’hora

En principi, estava previst que Clos fos el candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona en les properes eleccions municipals de maig de 2007. Clos haurà estat alcalde gairebé nou anys, des del 1997, quan va agafar el relleu de Pasqual Maragall, també a mitja legislatura. Els tres batlles del PSC que ha tingut Barcelona des del restabliment de la democràcia han deixat el càrrec abans d’una cita electoral: Narcís Serra també per anar a fer de ministre, en aquest cas de Defensa, Maragall per anar a Roma a descansar i reflexionar, i ara Clos. El mandat de Joan Clos ha rebut crítiques fins i tot dins el seu partit, sobretot arran de la celebració del Fòrum Universal de les Cultures l’any 2004, amb la famosa rua al costat de Carlinhos Brown, la gestió de l’esfondrament del Carmel o l’ordenança sobre el civisme, que va entrar en vigor el mes de gener. A l’altre plat de la balança hi ha l’aprovació de la Carta Municipal i haver aconseguit els millors resultats electorals del PSC a Barcelona el 1999.

Ara Clos agafarà la cartera d’Indústria, Comerç i Turisme, amb l’OPA de Gas Natural i de l’alemanya E.ON sobre Endesa sense resoldre. El fins ara batlle també haurà de fer front a la liberalització del sector elèctric i a la interconnexió elèctrica amb França, un tema polèmic que tampoc està tancat.

Perfil biogràfic de Jordi Hereu

Jordi Hereu i Boher (fotografia inferior) va néixer a Barcelona el 14 de juny de 1965. Està casat i té dos fills. És llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i MBA per ESADE. Membre de les associacions AIESEC i Empresa Joventut entre els anys 1986 i 1988. El 1991 s’incorpora com a responsable de Marketing a Port 2000, preparant el grup que a partir de 1992 constitueix l’empresa Centre Intermodal de Logística S.A. (CILSA), promotora de la Zona d’Activitats Logístiques del Port de Barcelona.

El 1997 es va incorporar a l’Ajuntament de Barcelona com a gerent del districte de Les Corts, responsabilitat que va exercir fins el juny de 1999, quan fou designat regidor de Les Corts per al mandat municipal 1999-2003. Posteriorment ha estat regidor del districte de Sant Andreu i regidor de Seguretat i Mobilitat, fins el passat mes d’abril. Aquest darrer càrrec li va comportar crítiques per part dels moviments socials (aquí i aquí en podeu veure alguns exemples), com a responsable del cos d’antiavalots de la guàrdia urbana, l’UPA. També la implantació de la zona verda d’aparcament s’ha fet sota la seva supervisió.

Actualment és cinquè tinent d’alcalde, portaveu municipal i president del districte de Gràcia.

Enllaços
Recull de premsa: la notícia a la premsa d’avui.
Recull de blocs: la notícia als blocs.
Transversal Web: Jordi Hereu, entre l’àrea verda i els UPA.
Enquesta de VilaWeb: Què opineu sobre els polítics que abandonen el càrrec abans del final de legislatura?.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any