Blocs i còmics es fusionen

  • Internet esdevé un aparador dels autors novells

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.07.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els blocs són una eina cada vegada més estesa: d’una banda perquè el nombre d’internautes que en tenen creix de dia en dia i, d’una altra, perquè se’n diversifica el concepte i l’ús. Per exemple, hi ha fotoblocs o fotologs, en què els autors publiquen fotografies, audioblocs, que funcionen com un ‘podcast’, videoblocs i, fins i tot, blocs basats en tires de dibuixos. D’aquests últims, un dels grans exponents en català és Deuvosguard.com.Els ‘blocs de còmics’ no són blocs sobre còmics (per més que n’hi ha, i molts), sinó blocs que publiquen tires còmiques. Tenen la característica principal dels blocs: els continguts s’hi ordenen seguint un ordre cronològic, de manera que els més nous són els que es veuen de primer, i molts que accepten comentaris dels lectors. Amb això són força els autors novells que se serveixen dels blocs d’internet, dibuixants que volen publicitar-se l’obra o internautes que xalen dibuixant.

Deuvosguard.com, un exemple en català

És el cas de Deuvosguard.com, un bloc de còmics obert i gestionat per Joan Llongueras, que signa Jun, un auditor de webs de vint-i-sis anys de Mataró, autor de dibuixos que han aconseguit un gran ressò i un dels creadors de Catapings.com. Segons que ha explicat a VilaWeb, Deuvosguard.com té una mitjana de tres mil visites diàries i, si de bon principi era un simple bloc de còmics, s’ha anat ampliant i ara té uns quants espais entre els quals un fòrum amb més de tres-cents usuaris registrats. A Deuvosguard.com, s’hi poden trobar les històries que en Jun hi ha anat publicant i les que es poden llegir al bloc i que es basen, d’una manera o altra, en la seva vida personal. Així, doncs, dins Deuvosguard.com, també s’hi poden llegir les històries de Valga’m déu, Harry Potra, una paròdia de Harry Potter que en Jun s’ha editat en paper, i Primer de Primària, una tira còmica que, explica en Jun, aviat pot acabar publicant-se regularment en un diari. A més, de Deuvosguard.com, n’ha sortit un programa de ràdio que s’emet a Ràdio Pista.

A banda aquest, en català n’hi ha més, com ara En un núvol d’aire, escrit per en Jan; o les tires d’un dels blocs en català més antics: ElForat.net.

‘Comicoblocs’ en anglès

Fora del país la mescla de bloc i còmic o historieta gràfica encara té més pes. N’hi ha que es dediquen a fer historietes gràfiques de contingut polític, relacionades amb l’actualitat, com l’autor de KerBlog, el libanès Mazen Kerbaj. Als Estats Units hi ha ComicGenesis.com, un autèntic portal especialitzat en blocs de còmic on tothom pot fer-ne un, de franc i sense tenir coneixements tècnics. Dels blocs de ComicGenesis.com, molts que es basen en bromes i aventures de la vida quotidiana, com That Guy Updates Saturdays i Treading Ground, però també se’n troben de ciència ficció, fantasia, terror, etc. De fet, els ‘comicoblocs’ anglo-saxons tenen un camp molt vast i n’hi ha de força notables: ben il·lustrats o amb un guió divertit, com The Shallow End, Ctrl+Alt+del, Megatokyo o Mac Hall. Així mateix, hi ha portals amb notícies i directoris de blocs de còmics, com TheWebComicList.com, o una pàgina anomenada WebComicBattle que permet als lectors de valorar blocs de còmics diversos, de votar-los i de fer-ne un rànquing.

Enllaços
Uff bloc de MÉSVilaWeb dedicat al món de la il·lustració.
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Còmics i blocs.
Més notícies a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any