RBA compra el 50% de L’Avenç i pensa a publicar el National Geographic en català

  • Oriol Castanys, conseller delegat, tracta el govern de conservador per les concessions de la TDT local

VilaWeb
Redacció
16.07.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup editorial RBA ha comprat el 50% de la revista d’història i cultura L’Avenç. Per Oriol Castanys (a la foto), conseller delegat d’RBA, l’operació indica la clara voluntat del grup de participar activament en el sector editorial en català. En aquesta línia, la primera acció important va ser la compra de l’editorial la Magrana, l’any 2000. Castanys ha revelat que RBA estudiava la possibilitat de publicar National Geographic en català.Sobre la concessió de les llicències de televisió digital terrestre (TDT), Oriol Castanys ha pres posició: ‘Em sembla trist que les llicències de TDT hagin anat a parar als mateixos. Això em fa pensar que tenim un govern més conservador que no semblava’. RBA optava a una llicència local privada de TDT per al Barcelonès, però en va restar fora, igual que Òmnium Cultural. Fins ara RBA no havia fet declaracions sobre la qüestió, a diferència d’Òmnium, que havia lamentat que la majoria de llicències s’haguessin donat a ‘projectes vinculats a grans grups de comunicació espanyols en detriment de la potenciació d’un teixit de la indústria audiovisual pròpia’.

Castanys també s’ha referit a la venda del Grup 62. Ha assegurat que l’acord entre Planeta, Enciclopèdia Catalana i la Caixa per repartir-se el grup editorial català a parts iguals no era tancat. ‘És un procés obert i nosaltres hi som, en aquest procés. Ens interessa el Grup 62 i, per tant, hi treballem’, ha reblat.

Al respecte de l’acord entre RBA i L’Avenç, el director de la publicació, Josep M. Muñoz, explica que RBA ha entrat a formar part del capital social de la revista a través d’una ampliació de capital: ‘Amb aquesta operació assolim una més gran professionalització i podem resoldre el problema estructural de petitesa que teníem. Ja no som la revista que es va fundar fa trenta anys, però sí que continuàvem fent-la amb els mateixos recursos de fa trenta anys’. De fet, Oriol Castanys creu que dintre la cultura en llengua catalana hi ha moltes iniciatives que necessiten una plataforma que els doni solidesa i ‘RBA n’és una de bona, per a consolidar projectes’.

L’Avenç i RBA també potenciaran l’edició de llibres i alguns projectes que no s’han especificat. L’Avenç ja havia publicat alguns volums, però isoladament. Amb aquesta associació L’Avenç culmina una etapa de renovació que ha durat dos anys en l’escaiença del trentè aniversari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any