El darrer programa de ‘L’Orquestra’

  • La xarxa recupera el programa censurat de Jordi Vendrell en ocasió dels Jocs Olímpics

VilaWeb
Redacció
14.07.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diumenge va fer cinc anys de la mort del radiofonista Jordi Vendrell. Demà, dissabte, Catalunya Ràdio li dedicarà un especial a les tres de la tarda, l’hora d’emissió de ‘L’Internauta’. Vendrell va dirigir programes mítics com ‘El lloro, el moro, el mico i un senyor de Puerto Rico’ o ‘L’Orquestra’. Aquest programa va ser censurat l’any 92 i no es va poder emetre el darrer dia. Ara han aparegut a la xarxa còpies de la darrera emissió.El programa era una tertúlia d’actualitat que va reaccionar a la detenció en massa de militants independentistes, ordenada pel jutge Garzón unes poques setmanes abans dels Jocs Olímpics. Les detencions i les tortures sofertes pels detinguts foren ignorades per quasi tots els mitjans de comunicació. ‘L’Orquestra’, en canvi, en va parlar amb contundència en aquest programa, emès el dia 10 de juliol de 1992, amb la participació de Jordi Vendrell, Josep M. Terricabras, Modest Prats i Josep Murgades. Vendrell s’hi acomiada explicant que l’endemà s’emetria el darrer programa de la temporada, que ja no es va emetre mai. La direcció de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió va decidir de tancar-lo d’una manera fulminant a instàncies d’un membre del consell d’administració proposat pel PSC i amb el vist-i-plau del govern de CiU.

La reacció a aquest tancament fou espectacular, amb manifestacions a la porta de l’emissora i actes públics a moltes poblacions, però no va servir perquè ‘L’Orquestra’ tornés a les ones de Catalunya Ràdio. De fet, fins a la mort, Jordi Vendrell ja no tornà a fer mai més cap programa diari a l’emissora.

El darrer programa de ‘L’Orquestra’ no consta als arxius de Catalunya Ràdio, però aquesta setmana, en ocasió dels cinc anys de la mort de’n Vendrell, n’ha aparegut una còpia a la pàgina del doctor Miquel Masgrau, que el tenia enregistrat. Una colla de webs, entre les quals VilaWeb, publiquen còpies del programa perquè aquest episodi de censura no sigui oblidat.

Enllaços
‘L’Internauta’ a Catalunya Ràdio.
Internauta.net.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any