L’autòpsia al conductor del metro de València no revela anomalies

  • Un centenar de persones es concentra davant l'estació de metro de Jesús · El funeral dels morts de Torrent aplega més de mil persones

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.07.2006 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’autòpsia feta al maquinista que conduïa el tren accidentat a València no ha revelat cap anomalia. El conseller de Sanitat, Rafael Blasco, ha dit que ara no hi havia cap dada que permetés d’aportar més informació sobre les causes del sinistre, amb quaranta-un morts. Per una altra banda, un centenar de persones s’han concentrat a la tarda davant de l’estació de metro de Jesús, i avui s’ha fet el funeral dels 18 morts que viven a Torrent.La concentració s’ha convocat via correu electrònic i missatges de mòbil, i ha aplegat un centenar de persones, en silenci, davant de la parada de metro. Per una altra banda, a dos quarts de set ha començat el funeral de les divuit persones originàries de Torrent que van morir en l’accident, al Parc Central, davant del poliesportiu (a la foto), en el qual hi han assistit més de mil persones, incloent-hi l’alcalde i diverses autoritats.

El conductor

El conseller d’Infrastructures, García Antón, va dir ahir que era probable que el maquinista no s’hagués trobat bé, però l’autòpsia no ho indica, i la jutgessa que porta el cas no pensa fer-ne cap més. Comissions Obreres del País Valencià ha dit del maquinista que era un home prou preparat per a fer aquesta feina, però ha insistit a dir que s’havien d’augmentar les mesures de seguretat de la línia. Un representant del sindicat, que va participar en l’anàlisi de les dades de la caixa negra, no troba explicació per a la gran velocitat a què circulava el tren.

Responsabilitats

El govern valencià ha dit que no assumiria responsabilitats polítiques i que no hi hauria dimissions a l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana per l’accident de dilluns. Talment s’ha expressat Vicent Rambla, el portaveu del Consell, per qui és un fet demostrat que la causa de l’accident fou un error humà. Tot i amb això, EUPV ha demanat la dimissió del conseller d’Infrastructures, Josep Ramon García Antón.

La coordinadora del partit, Glòria Marcos, considera que l’accident de dilluns es podia haver evitat, si s’hi haguessin fet les inversions necessàries a la línia 1 i s’hi hagués aplicat un millor sistema de seguretat. Per Marcos, les explicacions que va fer ahir el conseller són insuficients i no es pot acceptar l’atribució del desastre a la casualitat. I segons José Bresó, alcalde de Torrent, on residien dinou dels morts del sinistre, aquest es podia haver evitat, si s’haguessin posat els mitjans suficients a la línia; per tant, diu, algú ha de dimitir per no haver-se’n encarregat.

Defectes de seguretat

Els sindicats han redoblat les crítiques per les fallades de seguretat de la línia 1 del metro de València. Ara se sap que el tren va atènyer la velocitat màxima just quan entrava al revolt del descarrilament, on no funcionava el sistema automàtic de frens que hauria d’haver aturat el tren. Una colla de grups han convocat una concentració silenciosa a l’estació de Jesús, a les set de la tarda.

Avui es farà a Torrent un funeral pels dinou morts d’aquesta població de l’Horta Sud, la més afectada per l’accident. Recordem que, del total de morts, vint-i-nou eren dones, i dotze, homes. D’aquests homes, tres eren sud-americans, i de les dones, una era búlgara i l’altra, colombiana.

Al funeral d’ahir a la catedral de València hi havia uns cinc-cents participants, amb el president Camps i l’alcaldessa de la ciutat, Rita Barberà, de manera que el temple s’omplí de gom a gom.

Enllaços
Comunicat de Glòria Marcos, que demana la dimissió de García Antón.
Enquesta de VilaWeb: Hi ha responsabilitats polítiques en l’accident del metro de València?.
Europa Press: EU reclama la dimissió de García Antón perquè creu que l’accident es podia haver evitat.
Ràdio Klara: entrevista a Antonio Pérez, de la CGT
Ràdio Klara: entrevista a José Valencia, del comitè d’empresa i el SIF

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any