Commoció del món educatiu per la mort de Marta Mata

  • L'enterrament serà dijous

VilaWeb
Redacció
27.06.2006 - 12:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats i entitats de l’ensenyament han respost, condolguts, a la mort de Marta Mata, que serà soterrada dijous. Entre les respostes més sentides hi ha la de la Fundació Rosa Sensat, de la qual Marta Mata fou cofundadora, i que ha obert al públic un llibre de condol a la recepció de la Fundació. També les de l’Escola Gavina, de la Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres, del batlle de Barcelona Joan Clos i del president Maragall.L’Escola Gavina publica una nota de condol a la seva web. La Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres ha enviat una nota de premsa assenyalant la tasca de Mata en la renovació pedagògica. El president Maragall ha lamentat la mort de Marta Mata, que havia transportat l’empenta de les escoles municipals de Barcelona dels anys 1905-1907. ‘Marta Mata ha estat la persona que ens ha traslladat íntegrament la tradició pedagògica catalana que va néixer fa cent anys’, ha dit. També ha remarcat que la seva influència havia deixat petjada en la pedagogia del país i de fora. L’alcalde de Barcelona, Joan Clos s’ha declarat dolgut per la mort de Marta Mata, ‘una persona absolutament capital per a la societat i l’educació a Catalunya’ que havia contribuït a dignificar la cultura del país.

La pedagoga Marta Mata, que s’ha mort avui al matí a Barcelona, havia fundat l’escola de mestres Rosa Sensat i va tenir un paper decisiu en la reconstrucció, sota el franquisme, del moviment de renovació pedagògica. Mata, que deixa una copiosa producció bibliogràfica, havia estat diputada i senadora del PSC, regidora d’ensenyament i presidenta del Consell Escolar espanyol, i darrerament havia impulsat el Moviment de Ciutats Educad, i el 1965 va fundar l’escola Rosa Sensat per desenvolupar les especialitats de pedagogia i didàctica de la llengua escrita.

L’enterrament de Marta Mata serà dijous a la una del migdia a la sala número dos del Tanatori de Sant Gervasi (Barcelona).

Enllaços
Pàgina de Marta Mata a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Exposició sobre Marta Mata a la Biblioteca d’Humanitats de la UAB.
Entrevista amb Marta Mata feta durant el curs 2003-2004.
Entrevista amb Marta Mata feta per la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia el 1997.
Marta Mata era presidenta del Consell Escolar espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any