Els grans grups espanyols copen les llicències de TDT privada a Barcelona

  • En queden fora, per molt poc, Òmnium Cultural i RBA · El conseller del CAC Joan Manuel Tresserras expressa el seu desacord amb la concessió en un vot particular

VilaWeb
Redacció
23.06.2006 - 07:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El CAC ha anunciat a quines empreses ha atorgat les llicències de televisió digital terrestre privada que operen al Principat. Convé destacar que a la demarcació del Barcelonès els grans grups espanyols s’han endut tres dels quatre canals: n’han aconseguit Urbe TV (Vocento), 25TV (vinculada a Luís del Olmo) i Collserola Audiovisual (Prisa), a més del grup Canal Català. Entre les 122 propostes presentades, el CAC ha concedit 59 llicències de TDT.
A la foto, el president del CAC, Josep Carbonell.A la demarcació del Barcelonès, les propostes d’Òmnium Cultural i d’RBA han quedat fora de les concessions per molt poc. Per la seva banda, Òmnium Cultural ha fet públic un comunicat en què es lamenta de que la majoria de llicències s’hagin donat a ‘projectes vinculats a grans grups de comunicació espanyols en detriment de la potenciació d’un teixit de la indústria audiovisual pròpia’. Alhora però, diu que abans de fer cap més valoració vol analitzar els criteris pels quals s’ha pres la decisió.

L’oposició del conseller Tresserras

El conseller Joan Manuel Tresserras ha expressat el seu desacord amb la concessió en un vot particular que consta per escrit dins l’informe del CAC (pdf) i que podeu consultar per separat aquí. En aquest vot, Tresserras afirma que s’han sobrevalorat les propostes d’operadors vinculats a grans grups de comunicació, sobretot a les demarcacions metropolitanes; en canvi, diu que s’ha infravalorat ‘la singularitat d’algunes propostes que no estaven vinculades a grups de comunicació consolidats ni eren predominants en la seva demarcació’. Així doncs, el conseller considera que les propostes de grups nous i de vocació estrictament local també en surten perjudicades. Però Tresserras és crític amb més aspectes, i diu que la capacitat d’algunes propostes de ‘dinamitzar i eixamplar els registres de la cultura catalana en un entorn cada vegada més divers i multicultural tampoc no em sembla que hagi estat prou entesa’.

Les televisions que hagin guanyat el concurs podran començar a emetre en digital una vegada rebin l’aprovació tècnica de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions, que com a mínim seria a finals de 2006. Quant a la resta de televisions, podran sol·licitar d’emetre en analògic fins el gener de 2008.

Enllaços
Des d’aquesta pàgina podeu accedir als informes de concessió de totes les demarcacions i criteris d’adjudicació (en pdf).
Vot particular (en rtf) del conseller Tresserras.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any