L’anunci de la retirada de Maragall obre una nova etapa

  • El president afirma que s'han assolit tots els objectius

VilaWeb

# VILAWEB TV: Vídeo amb la declaració institucional del president.

# Text de la declaració institucional del president.

# Valoracions de la renúncia de Maragall a la reelecció a les webs del PSC, CiU i d'Esquerra.
Redacció
21.06.2006 - 06:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Montilla ha parlat avui a la tarda en nom del PSC de l’anunci de Pasqual Maragall de no presentar-se a la reelecció. En una conferència de premsa des del Congrés espanyol, el primer secretari del PSC ha dit que el partit respectava la decisió de Maragall i que comptava amb ell per assolir-ne els objectius polítics. Tot amb tot, encara que el conseller de Presidència, Joaquim Nadal, ha dit avui al matí que tot feia pensa que Montilla seria el candidat del PSC, aquest no ho ha volgut confirmar. Maragall ha dit que prenia la decisió amb la satisfacció d’haver acomplert els compromisos personals, de partit i de govern que s’havia proposat ara fa gairebé tres anys: fer possible una alternança en el govern de la Generalitat i assolir una millora de l’autogovern i de les polítiques socials.Maragall també ha dit que passava el testimoni a una nova generació del PSC, amb la qual treballaria per desplegar el potencial del nou estatut fins i tot després de deixar la presidència. Es manté la incògnita sobre qui serà el candidat del PSC, però Maragall ja ha dit que dissoldria el Parlament a finals del mes d’agost i que després convocaria les eleccions.

Amb l’anunci d’avui, el president volia evitar que es relacionés la seva retirada amb la reunió que mantindrà demà al matí amb José Luis Rodríguez Zapatero. El conseller Nadal ja va dir ahir que la reunió no serviria per decidir el futur polític de Maragall ni la data de les eleccions.

Les reaccions

Miquel Iceta ha dit avui a l’horabaixa que el PSC volia que Maragall hi continués com a president del partit i ha negat que hagués decidit deixar la presidència de la Generalitat per pressions del partit. Ha afegit que Maragall era el batlle dels jocs i el president de l’estatut, i que havia mostrat la voluntat de continuar actiu amb el desplegament de l’estatut. També ha dit que dilluns, el PSC obriria el procediment per triar el nou candidat, que es decidiria durant el mes de juliol. A més, ha volgut fer palès el reconeixement i el respecte del partit vers al president.

El cap de l’oposició, Artur Mas, ha convocat una conferència de premsa d’urgència avui a la tarda per valorar l’anunci de Maragall. Mas ha destacat la trajectòria política de Maragall i li ha agraït que hagi pres aviat la decisió, però ha destacat que ara és el moment de passar pàgina i deixar que altres persones s’encarreguin de dirigir el país.

El president d’Esquerra Republicana, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha demanat respecte per l’opció que ha pres Pasqual Maragall. Carod ha dit que era una decisió ‘institucional no només per la decisió sinó per la figura del president’, i ha volgut deixar de banda les discrepàncies polítiques que, en el passat, l’han enfrontat amb Maragall. Carod també ha valorat molt positivament que Maragall s’hagi adreçat a la ciutadania a través dels mitjans de comunicació, abans de la reunió de demà amb el president espanyol. Finalment, ha destacat que Maragall ja té un paper en la història del Principat, car ha estat l’artífex del nou estatut i el primer president d’esquerres d’ençà de l’acabament del franquisme.

El portaveu d’ICV, Joan Boada, ha dit que les paraules de Ridao eren pròpies del mal perdedor i que feia falta saber si Maragall seria el candidat; no obstant, ha recordat, que encara falta saber quan es faran les eleccions. Finalment, el president del PPC, Josep Piqué, ha dit que ara quedava clar que Montilla és el candidat de la Moncloa a la Generalitat.

Enllaços
Opineu al fòrum i l’enquesta de VilaWeb: Com valoreu l’anunci de la retirada de Maragall?.
VILAWEB TV: Vídeo amb la declaració institucional del president.
# Valoracions de la renúncia de Maragall a la reelecció a les webs del PSC, CiU i d’Esquerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any