Maragall diu que sempre ha defensat la unitat entorn de l’estatut

  • Carod acusa CiU i el PSC d'ataar ERC per preparar el camí a la soiovergència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.06.2006 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pasqual Maragall ha dit avui que sempre havia intentat mantenir la unitat entorn de l’estatut i que des que és president sempre ha intentat servir Catalunya amb humilitat i modèstia però amb ambició. En un acte per commemorar el divuitè aniversari de la mort de Josep Tarradellas a Cervelló, ha dit que esperava que els ciutadans donessin una nova lliçó democràtica el dia 18 i que començaria una nova etapa de progrés social.Artur Mas, a l’auditori del CCCB i davant de representants d’associacions i entitats culturals andaluses al Principat, de la Casa de Madrid o de la Unió romaní, entre d’altres, ha defensat que qualsevol català tenia el dret de ser president, hagués nascut on hagués nascut. També ha demanat a Rajoy que reflexionés davant l’escridassada del matí i que el PP abandonés el boicot sistemàtic als grans projectes de Catalunya. Ha dit que ho lamentava a nivell personal, però que era normal que la gent reaccionés així davant els atacs del PP contra Catalunya.

Carod-Rovira ha dit avui que PSC i CiU critiquen Esquerra per preparar la ‘sociovergència’, ha recomanat no fer massa cas de les enquestes dels mitjans de comunicació que auguren una victòria clara del sí. En canvi, ha avisat que demà algunes persones clau en la transició farien pública la seva oposició a l’estatut. En un míting a la Universitat de Lleida, ha dit que ERC explicava les raons per les que demanava el no, i no es limitava a fer proclames com altres partits. Ha afirmat que, malgrat la publicitat, CiU encara vivia al 1979 i ha tancat el discurs amb el crit de ‘Visca Catalunya! Visca Montenegro!’.

Saura en canvi, ha acusat ERC d’apostar pel ‘tot s’hi val’ després que Carretero digués ahir que acceptava els vots negatius de qualsevol, incloent-hi el PP. En un acte al barri de Sant Andreu de Barcelona, Saura ha dit que ERC s’equivocava i que el referèndum posaria cadascú al seu lloc. També ha criticat, de nou, Mariano Rajoy i ha dit que amb Acebes i Zaplana duu el PP al suïcidi polític.

Per últim, Josep Piqué ha demanat al PSC que condemnés el boicot a la campanya del PP com l’escridassada del matí, i ha responsabilitzat els socialistes d’instigar-lo. També ha dit que era evident que algú havia organitzat l’escridassada, i ha denunciat el lema dels adhesius que el PSC va repartir ahir a Tarragona i que deia ‘Zapatero contra la guerra, Rajoy contra la pau’.

El portaveu del PP Dani Sirera ha acusat el PSC d’instigar el clima de crispació i odi cap al PP de Catalunya després de l’escridassada que ha patit Mariano Rajoy aquest matí. Sirera s’ha referit a les campanyes del PSC contra el PP, que ha dit que planten la llavor d’enfrontaments al Principat. Mariano Rajoy ha visitat avui al migdia el mercat de Collblanc a l’Hospitalet de Llobregat, però la gent que era al mercat l’ha escridassat fins que no l’ha abandonat. De fet, els crits han començat així que ha sortit del cotxe, i dins del mercat l’han rebut amb encara més crits. Algunes persones s’han posat de la banda de Rajoy i han demanat pau, però no ha servit de res. S’hi han sentit crits de ‘fora’, ‘visca Catalunya’ i ‘sí al diàleg’. Després, en un míting, ha acusat el PSC d’instigar l’escridassada i ha demanat assistència a la concentració contra el diàleg amb ETA que es farà a la tarda a Madrid.

Mas insisteix en que Maragall convoqui eleccions

Artur Mas ha descartat avui la possibilitat de començar a aplicar l’estatut abans de les eleccions i ha dit que s’hauria de fer quan hi hagués un nou govern, per això ha reclamat que les eleccions fossin tan aviat com fos possible. A més, ha recordat a Maragall que tots els partits menys el PSC li havien demanat que convoqués eleccions.

Per la seva banda, Pasqual Maragall ha elogiat Montilla en un míting a Tarragona, ha volgut deixar clar que era català encara que hagués nascut a Còrdova, i que el seu origen no li impediria ser candidat. Maragall també ha demanat als partits que es comprometessin en la campanya per al sí, ha dit que ara tocava lluitar per l’estatut i que ara no tocava parlar d’eleccions. Montilla, per la seva banda, ha demanat a CiU que no es preocupés tan per les eleccions i que aparquessin temporalment la campanya electoral permanent en què s’havien instal·lat. També ha criticat ERC, que ha qualificat de principal patrocinadora del no i ha dit que reforçava el PP. Zapatero, que també ha assistit al míting de Tarragona, ha avisat al PP que la majoria de ciutadans de l’estat volien veure la fi de la violència.

Josep Bargalló ha preguntat al PSC i a CiU si sabrien gestionar el no si guanyés al referèndum, a més ha criticat les campanyes de tots dos partits majoritaris, que assegura que es dediquen a atacar-se entre ells i a ERC. En un acte a Cervera, ha afirmat que el sí no donava al Principat el dret de decidir ni capacitat de decisió, i que si sortia guanyador ERC treballaria per aconseguir-la.

Joan Saura ha celebrat que Rajoy hagi rebut ‘mostres de reprovació’ avui a l’Hospitalet i ahir en un sopar amb empresaris i ha dit que el 18-J seria el principi d’una sèrie de derrotes que el durien a la substitució de la direcció del PP. Ha dit que no aprovava els crits i els insults, però que veia positiu que li diguessin al PP que actua contra Catalunya. Des de Granollers, Saura també ha dit que ICV s’oposaria a que les eleccions siguin a finals de desembre, perquè seria una pèrdua de temps i cal fer-les abans.

Dos independentistes despleguen una pancarta pel no a la Sagrada Família

Dos membres de la campanya Països Catalans Insubmisos han despenjat avui al migdia una pancarta de prop de dotze metres des de la Sagrada Família de Barcelona amb el lema ‘Per l’autodeterminació, diguem no’. Els dos activistes s’han despenjat amb la pancarta a la façana del temple amb cordes d’escalada.

Enllaços
Especial de VilaWeb: El referèndum del 18-J. Qui vota què?.
Blocs de MÉSVilaWeb: Míting a la plaça Joanic: plena de gom a gom al bloc d’Oriol Amorós.
Europa Press: Saura celebra que Rajoy rebi mostres de reprovació i confia que el PP canviï els seus dirigents .
Europa Press: Esbroncades i repic d’atuells contra Rajoy al mercat de Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any