El Saló del Còmic, el més ambiciós

  • El còmic s'obre a un nou lector

VilaWeb
Redacció
08.06.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fira de Barcelona proposa, des d’avui a l’11 de juny, el 24è Saló del Còmic de Barcelona. Aquest Saló vol ser el començament d’una nova etapa, més ambiciosa, sobretot en propostes de qualitat, ha dit Carles Santamaria, que n’és el nou director (i que ja l’havia dirigit del 1994 al 1996). Jaume Vidal, cap de Cultura del diari El Punt i especialista en còmics, comenta l’aparició d’un nou públic i algunes de les activitats més destacades.Algunes dades sobre el saló del Còmic 2006: es faran nou exposicions, tres de dedicades a la guerra del 1936-39, una de dedicada als dibuixos de postguerra de Carlos Giménez (guanyador del premi del Saló de l’any passat) i una del Capitán Trueno. També s’hi exposaran 45 originals de ‘V de Vendetta, l’obra de David Lloyd; hi haurà 133 expositors, taules rodones, signatures, presentacions, premis… Entre els autors que passaran pel Saló hi ha Vittorio Giardino, Bill Sienkiewicz, Dave Gibbons, Jean Claude Mezières, Jill Thompson, Cifré i Ibáñez.

Jaume Vidal recorda que fa uns quants anys les primeres editorials independents no tenien resposta de les editorials convencionals, que continuaven cercant nous ‘tintins’. Però les editorials independents van apostar per nous autors i aquests han obert el còmic a nous temes: un còmic més biogràfic, poètic, amb molta fantasia, però fet d’històries socials, relats periodístics, cròniques de conflictes bèl·lics, qüestions d’ecologia…, que toquen de prop un públic més ampli. Això ha fet que el còmic arribi a un lector nou, consumidor cultural, que s’interessa pel còmic i per alguns altres aspectes de la cultura. Segons Jaume Vidal, el Saló vol normalitzar el món del còmic, sovint encara menysvalorat. Com a exemple, explica que en algunes llibreries el còmic adult es troba al costat de l’Astèrix.

Del Saló del Còmic, Vidal en recomana de passejar per les parades i fullejar les novetats editorials, es fixa en les exposicions dedicades a la guerra del 1936-39: ‘Guerra de paper’, que aplega tebeos, diaris, cromos, cartells…, editats a tots dos bàndols durant la guerra i ‘La gàbia de la memòria’, i en les taules rodones sobre els mals del còmic català, la relació entre còmic i política, i entre còmic i esport.

Vidal també subratlla el fenomen dels originals, amb l’exposició ‘V de Vendetta’ i el treball de Bill Sienkiewicz, que mostra i posa a la venda els seus treballs fora del Saló, a la galeria Safia. Per Jaume Vidal això indica que sorgeix un mercat del còmic acostat a l’art.

Les novetats en la nostra llengua

De fet, pel fa a la nostra llengua, la primera novetat la trobem en la web en català del Saló, una versió reduïda a la qual s ‘hi accedeix des de la portada principal.

Pel que fa a les publicacions trobem que Norma Editorial ens porta un parell de títols d’un dels clàssics del còmic europeu, el ‘Corto Maltés’, d’Hugo Pratt: ‘La balada de la mar Salada’ i ‘La casa daurada de Samarkanda’. També han publicat una antològica d’una de les sèries més reconegudes dels darrers anys, el ‘Persèpolis’ de Marjane Satrapi, en un sol volum que recull quatre llibres, i que ben aviat es portarà a la pantalla gran. O la versió catalana d”El hobbit’, de Charles Dixon i David Wenzel, basat en el popular llibre de Tolkien.

Glenat, una altra de les grans editorials, també ha apostat per traduir, en aquest cas, manga, oimés després de la bona acollida de la sèrie Inu Yasha, que va pel desé volúm. Enguany s’hi afegeix la sèrie ‘Naruto’, de Masashi Kishimoto. També podem trobar ‘Nosaltres els catalans’, amb guió de Francisco Pérez Navarro i dibuix de Jan, el pare de Superlópez, traducció de l’original publicat a finals dels setanta. A més a més, Glenat segueix amb ‘Els viatges d’Àlix’, de Marc Henniquiau i Jacques Martin, aquest cop a Pompeia.

Una altra dels grans, Planeta de Agostini, continua publicant manga, avalat per sèries de dibuixos animats, o a l’inrevés. Des de fa unes setmanes ha sortit ‘Bola de Drac’, d’Akira Toriyama, per a molts la ‘culpable’ de la invasió manga al nostre país, i que s’afegeix al Detectiu Conan o ShinChan.

Voltant pel Saló també trobareu l’estand de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal entitat que publica ‘El Còmic de la Premsa Comarcal’, que s’inclou en les revistes associades.

Qui no arriba a temps, si mes no amb treballs en català, és Quim Bou, que per la tardor publicarà, per una banda, un còmic històric ambientat en el poblat lacustre del neolític del Parc de la Draga, a l’estany de Banyoles. I per l’altra treurà l’edició en català de un còmic ja publicat.

Recomanar-vos també donar un tomb per l’espai dels ‘fanzines’ on podeu trobar, entre altres, la parada de Deu vos guard. I si voleu assabentar-vos de la situació del còmic en català, el divendres, a dos quarts d’una, es farà la xerrada “Fot-l’hi fort que és còmic en català”, amb F. Pérez Navarro, Dani Boada, Xavier Bru de Sala, Mercè Canela i Fer, moderada per Toni Puig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any