Notícies

Dimecres  07.06.2006  10:37

La CIA utilitzava l'aeroport de Palma sistemàticament

Men?ame
 

La CIA va fer servir sistemàticament l'aeroport de Son Sant Joan per a preparar les operacions de trasllat de presoners acusats de terrorisme pels Estats Units. Així ho ha dit Dick Marty (foto), responsable de l'informe que el Consell d'Europa ha presentat avui i que acusa catorze estats europeus de connivència amb la CIA. Marty ha dit que Palma era utilitzada pels agents de la CIA per a preparar les missions i descansar, i que el govern espanyol ho sabia.

Tot amb tot, un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers ha dit que l'estat espanyol no havia participat de manera activa ni passiva en les detencions i trasllats secrets dels detinguts il·legals de la CiA sospitosos de terrorisme.

Segons l'informe, hi ha governs que han fet els ulls grossos a les activitats de la CIA (com és, segurament, el cas de l'executiu espanyol), i n'hi ha que hi han col·laborat activament (com ara Polònia i Romania, establint presons secretes).

Convé de recordar, en relació amb l'actitud del govern espanyol, que els avions de la CIA van aterrar als aeroports de Son Sant Joan i del Prat. Segons Amnistia Internacional, aquests avions van fer no pas menys de catorze escales a Son Sant Joan i dues al Prat. Tot amb tot, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos, va dir que ignorava l'existència d'aquests vols. Doncs bé l'informe del Consell d'Europa contradiu l'asseveració del ministre del PSOE.