Dos immigrants i l’estatut

  • Especial de VilaWeb sobre el 18-J

VilaWeb
Redacció
07.06.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre els immigrants partidaris de votar no al referèndum del 18 de juny, hi ha el president del Casal Argentí de Barcelona, Diego Arcos, que considera que aquest estatut no prepara la societat per al futur. En canvi, entre els que opten pel sí, el membre de la comunitat amaziga d’Osona, Abdelghani el-Molghi, creu que, encara que aquest estatut sigui millorable, permet d’avançar. VilaWeb us ofereix aquest especial sobre la consulta.LES PREGUNTES

1. Quin vot demana per a l’estatut i amb quines raons fonamentals el defensa?

2. Aquest estatut és millor o és pitjor que el del 1979?

3. És acceptable la rebaixa d’aquest estatut respecte del que va aprovar el Parlament?

4. Quines conseqüències pot tenir una victòria del sí o del no?

LES RESPOSTES

Diego Arcos

1. S’ha de ser pràctic. Aquest estatut assumeix algunes competències, però no hi ha cap previsió de com finançar-les. Signaríeu cap contracte sense saber si el podreu pagar? A més, sobre immigració, deixa en mans de Madrid el model de població, el model demogràfic. Allí es decideix com administrar-lo, però aquí n’haurem d’assumir les despeses.

2. Aquest estatut és pitjor. Ens cal un contracte social, una eina, que ens permeti de preparar aquesta societat per a un futur que ja és aquí, i aquest estatut no serveix per fer això.

3. Les autoritats del Parlament haurien d’haver renunciat. Els aixequen la camisa i no fan res. Ha estat la gent del carrer qui ha defensat la dignitat d’aquest poble.

4. Si venç el sí, ens endinsarem en una aventura d’inconscients que tan sols pot tenir un resultat: deixar-nos en mans de la monarquia espanyola. Això, ho pagarem amb serveis sanitaris de quarta categoria, però a preus d’Europa. Si s’imposés el no, tindríem com a mínim una cosa: els representants polítics haurien de tornar a fer els deures.

Enllaços
Especial de VilaWeb: El referèndum del 18-J. Qui vota què?.
Especial del diari El Punt: Què en penseu, de l’estatut?.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any