El PSC descarta convocar eleccions abans del referèndum

  • Mas diu que el tripartit es mereix més que mai una moció de censura · Els consellers d'ERC no participaran en la campanya institucional de l'estatut

VilaWeb
Redacció
08.05.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La prioritat pel PSC és ara el referèndum i qualsevol consideració sobre les relacions amb ERC i el futur del tripartit s’ha d’ajornar fins després del referèndum del 18 de juny. Així ho ha dit avui el primer secretari del PSC, José Montilla, que ha reconegut que hi ha un abans i un després de la decisió d’ERC de demanar el no i que ha dit que el resultat del referèndum condicionarà el futur del govern. Finalment, el PSC deixa en mans de Pasqual Maragall qualsevol decisió que afecti l’executiu.Abans de la reunió, el portaveu del govern, Joaquim Nadal, ha manifestat que és ‘més que probable’ que es celebrin eleccions anticipades al Principat la pròxima tardor i ha dit que revalidar el tripartit en unes pròximes eleccions ‘és tan improbable o probable’ com pactar una coalició CiU-PSC.

Qui també ha opinat avui sobre la conjuntura política actual és el conseller de Justícia, Josep Maria Vallès, en un article a El País, que ha signat com a membre de Ciutadans pel Canvi, demana que es convoquin eleccions al Parlament tan aviat com sigui possible.

Cal tenir en compte que l’estatut és a punt de passar l’últim tràmit al Senat: una votació que farà dimecres el ple de la cambra espanyola, i que Maragall va dir que convocaria oficialment el referèndum aquesta mateixa setmana, que seria el juny tal i com s’havia previst.

Mas vol eleccions per no posar en perill una victòria del sí

Artur Mas ha dit avui que calia que Maragall convoqués eleccions per no posar en perill una victòria contundent del sí, que CiU s’hi deixaria la pell, en la campanya del referèndum, però que era necessari que el PSC reaccionés en les pròximes hores per separar el referèndum d’una possible convocatòria d’eleccions. A més, ha dit que el tripartit es mereixia més que mai una moció de censura, però que no volia fer més pressió contra Maragall tot i que si no hi hagués referèndum s’hauria presentat avui mateix.

Carod-Rovira, per la seva banda, ha dit avui que els ni els consellers del partit ni el president del Parlament, Ernest Benach, no participarien en la campanya institucional pel referèndum. Joan Saura, en nom d’ICV, ha dit que estaven preparats per una convocatòria d’eleccions anticipades, que farien campanya en contra del no i que no entenien la posició d’ERC.

Enllaços
El Punt: El govern intenta centrar els esforços només en el referèndum de l’Estatut.
Article del conseller de Justícia i membre de Ciutadans pel Canvi, Josep Maria Vallès, a El País: Referéndum, sí. Elecciones, también.
‘Esquerra sí que té base’, article de Joan Puigcercós al bloc d’ERC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any