Incident a Brussel·les entre Vidal Quadras i membres de la Federació Nord-Catalana

  • Catalunya-nord, Països Catalans; €uropa.

VilaWeb
Redacció
28.04.2006 - 22:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures



Ahir divendres va tornar, a Catalunya-nord, “l’expedició” de la Federació que va anar al Parlament europeu a Brussel·les. A part de totes les reunions, van ésser protagonistes d’un fet desagradable : l’insult de l’eurodiputat, i vice-president de la cambra, membre del PPC Alejo Vidal-Quadras a uns membres de l’expedició. El vice-president de la cambra li va etzibar sense pèls a la llengua: “Però què s’empatolla? Vostè sap què és un genocidi? Desgraciat!”. L’insultat, només li havia explicat que l’executiu francès està fent un “genocidi cultural” per negar-se a reconèixer el català a Catalunya-nord. la federació per la seva banda, ha fet un comunicat on lamenta aquests fets (publicat al fòrum).

La delegació de la Federació va poder defensar al Parlament Europeu els drets culturals de Catalunya-nord, secularment vulnerats per l’estat francès. En particular, davant l’intergrup parlamentari sobre minories nacionals tradicionals, regions constitucionals i llengües regionals, el President del qual, Csaba Tabajdi, va assegurar de tot el seu recolzament. També va encontrat el diputat francès Lamassoure (Bearn), un del Pais de Gal.les, del PNB, el francés i cors Onesta (ALE i Verds), Trautsman (Antigua batllesa d’estrasburg i ministre de la cultura), i van ser rebuts al despatx de lívia Jaroka per una representant de la comunitat gitana.

Es constituirà un grup dedicat a denunciar a l’escena internacional la hipocresia i el doble llenguatge de l’estat francès.

La delegació va aprofitar aquesta diada de treball per tenir, a més d’aquests diversos encontres, una conferència de premsa i distribuir a tots els diputats un dossier de 4 pàgines “No a la discriminació lingüística a Catalunya-nord” editat en 7 versions / llengües.

A la primera pàgina en dos paràgrafs (il·lustrats de dos mapes) “Països catalans: una nació sense estat” i “Avui els Països catalans són dividits entre diferents estats” exposa la situació històrica, política i geogràfica.

En la segona pàgina en els apartats “Catalunya-nord, una identitat negada” i “Dades per actuar”, presenta la situació actual, i tota la 3era “Una discriminació evident de la llengua catalana” exposa els percentatges infinitament febles (generalment 0 %, a vegades 1 a 3 %) de les realitzacions oficials en català (de fet bilingës) i els (forts) de la demanda de la població, al respecte.

Per acabar, en quarta plana detalla el que la delegació demanda als elegits i al Parlament europeu.

Adreça de la federació: federacio@aol.com

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any