(07/04/06). Dissabte s’obre al públic la nova plaça de can Nyol Gran.

VilaWeb
Redacció
07.04.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dissabte 8 d’abril, a partir de les 11 del matí, s’obrirà al públic la nova plaça de can Nyol Gran, delimitada pels carrers Mont i Sant Ramon. L’acte inclourà el descobriment d’una placa en record als homes i dones que es van dedicar a la indústria tèxtil al poble, l’any 1950 quasi la meitat de la població, 1.176 persones, treballaven en fàbriques tèxtils.

En aquesta plaça i el conjunt d’habitatges que l’envolten s’hi ubicava un edifici industrial construït l’any 1886 dedicat fins el 1970 a la indústria tèxtil del qual s’ha conservat i restaurat la façana que dóna al carrer Sant Ramon. Aquesta fàbrica era coneguda com a “can Nyol Gran”.

Nyol era l’alies de la família Casanovas, que foren els seus fundadors i propietaris. Aquesta nissaga vilassarenca ja es dedicava a la indústria tèxtil abans de la introducció de la força motriu a vapor. En la seva època de major activitat, 1920-1930, la fàbrica havia donat feina a més de 200 treballadors. La seva activitat com a indústria tèxtil va finalitzar l’any 1970, quan la crisi generalitzada del tèxtil va obligar a tancar la majoria de fàbriques centenàries de Catalunya.

La plaça amb una superfície d’uns 1.000 m2 conserva la façana de l’antiga fàbrica ja que està inclosa en el catàleg de patrimoni. La superfície està dividida en tres zones: una de jocs infantils, una de parterres i un espai pavimentat. La il·luminació inclou 12 lluminàries. El mobiliari es completa amb 6 bancs de fusta amb estructura de ferro, tres d’ells a la zona infantil, 4 papereres i una font. Entre les peculiaritats de la plaça destaca que en el subsòl hi ha un aparcament soterrani, del qual properament es farà el concurs públic per adjudicar-ne les places, prioritzant les demandes dels residents propers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any