Isidre Martínez Marzo, l’auscultador d’instants

  • Acaba de publicar 'Hostes', Premi Carles Riba 2005

VilaWeb
Redacció
03.04.2006 - 19:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’acaba de presentar ‘Hostes’ (Proa), Premi Carles Riba 2005, d’Isidre Martínez Marzo (València, 1964). El poemari va acompanyat d’un pròleg d’Enric Sòria. L’escriptor i periodista ha dit que Martínez Marzo té tot un món propi, coherent amb ell mateix i molt dens. I el defineix com un ‘auscultador d’instants’: ‘és un excel·lent paisatgista, fa una celebració de la bellesa alhora que interroga la persona, i tracta del pas del temps’.Martínez Marzo ha explicat que més que paisatge ell parlaria de natura: ‘M’agrada parlar de natura i jo també sóc natura. Considero que no hi ha distància, que tot és natura, qui contempla i el que contempla. Ara, quan parlo de natura no vol dir que sigui necessàriament harmoniosa, de vegades no és plàcida i pot arribar a ser violenta’. Des d’aquesta perspectiva, ‘Hostes’ entronca amb la tradició romàntica i la poesia oriental, japonesa. El poeta ha recordat que en la seva obra anterior, ‘Sense mi’, mostrava la visió del món dels orientals, a través de l’haikú i la tanka: ‘Em reconciliava amb la natura des del fet més minúscul’.

L’evolució de l’obra de Martínez Marzo també es mostra en l’evolució del llenguatge: ‘Abans utilitzava un lèxic allunyat del llenguatge de cada dia, i amb el temps avanço cap al llenguatge natural, que és una de les meves utopies’.

‘Hostes’ s’encapçala amb un poema de Joan Vinyoli, que a més de justificar el títol del llibre, per Martínez Marzo també ‘és una mena d’homenatge a un poeta que admiro i m’ha marcat, sobretot darrerament, que l’he tornat a llegir’.

Martínez Marzo té tota una obra al darrera, ha destacat Sòria. Ha publicat nou llibres de poemes, el primer l’any 1986 quan el poeta tenia 22 anys. (consultar tots els seus llibres).

Per Sòria la poesia de Martínez Marzo és depurada, sòbria, reduïda a allò essencial. I dóna un resultat consistent, que sempre sorprèn. Diu Sòria: ‘M’ha cridat l’atenció el fet que alguns poemes admeten diverses veus. Per altra banda, ‘Hostes’ segueix d’alguna manera un itinerari que va de l’esplendor del matí a les inquietuds de la nit. Ressegueix tots els passos del dia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any