El camí de l’Oleguer

  • El futbolista Oleguer Presas escriu el llibre 'Camí d'Ítaca'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.03.2006 - 21:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jugador del FC Barcelona Oleguer Presas (Sabadell, 1980) acaba de publicar ‘Camí d’Ítaca‘ (Mina), escrit amb el poeta i amic, Roc Casagran (Barcelona, 1980). El jugador recorda el dia que el Barça va guanyar la lliga 2004-05. A partir d’ací, un Oleguer ple de complicitat amb el lector, explica vivències i toca qüestions socials i polítiques. El 3% dels guanys del llibre aniran a la Bressola, xarxa d’escoles en català de Catalunya Nord.’Camí d’Ítaca’ és el primer llibre del futbolista, que també té publicat un article al volum ‘Diguem no’, en què disset personalitats expliquen per què s’oposen a la constitució europea. Aquest articles es van publicar per primera vegada a VilaWeb, incardinats a l’especial ‘Arguments pel no‘. És coneguda la vinculació d’Oleguer Presas amb els moviments d’esquerra i el suport que ha donat a campanyes com la de les seleccions esportives catalanes i les accions de protesta contra el tancament del diari basc Egunkaria.

Aquest ‘Camí d’Ítaca’ s’estructura en vint-i-sis capítols, tants com lletres de l’abecedari: una estructura molt lligada a un record del seu avi. El fil argumental de la narració són les vint-i-quatre hores que el futbolista va viure després del partit València-Barça, en què el FC Barcelona va guanyar el títol de lliga. En aquest marc, Presas parla de la seva família, de com va arribar al Barça, reflexiona sobre qüestions com l’especulació, el país, la llengua, la importància de la memòria històrica, les pasteres i la immigració, el capitalisme i el liberalisme…

Oleguer Presas i Roc Casagran han presentat el llibre al Centre Social Autogestionat Can Vies del barri de Sants (Barcelona), un local ocupat, amb nou anys d’activitat, però actualment amenaçat de desallotjament i enderrocament. El futbolista ha dit que era un llibre ‘molt íntim i ple de tendresa, però també contundent’. Sobre la lliga, ha recordat que s’havia d’anar fent ‘partit a partit’, i sobre l’estatut que s’acaba d’aprovar, que s’havia de pensar ‘més enllà de l’estatut’.

Els autors de ‘Camí d’Ítaca’ han estat acompanyats i apadrinats pels escriptors Ferran Torrent i Antoni Dalmases, que també han compartit taula amb Joan Pere Le Bihan, director de la Fundació la Bressola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any