Ple Total a la Conferència i Debat amb Manuel Delgado

VilaWeb
Redacció
24.03.2006 - 08:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dijous 23 de març, sobre tres quarts de vuit es va omplir la sala d’actes del Casal de Marianao per escoltar la conferència de l’antropòleg Manuel Delgado, i participar en el debat posterior. El tema era “Les noves formes d’exclusió social”, però el motiu era debatre els fets que han passat amb la mesquita del carrer Pi i Margall. Hi van assistir membres de diferents col.lectius socials d’esquerres a la nostra ciutat. I paradoxalment, una presència molt discreta d’immigrants. L’acte va estar presentat pel pensador santboià Jorge López. El to de la conferència va ser un doll de paraules, de vegades accelerat, però que va sortir tal com rajava.

Manuel Delgado va exposar honradament el seu punt de vista global sobre la nostra societat i l’efecte de la immigració. El seu esperit crític és capaç d’acceptar la diferència i la diversitat cultural de les persones, sense falses hipocresies. El respecte i la coexistència a tothom és la seva màxima, però sense defugir els problemes que el dia a dia comporta. I sense deixar-se enganyar pel “bon rotllo” que les “castes” d’alguns partits, o de la gent de Pedralbes, gasten. El discurs del professor Delgado oscil.lava entre la classe i el sermó, tot i el rebuig al fals idealisme enfront de les necessitats reals de la gent. L’esperit de contradicció hi era present, però la radicalitat anava adreçada a mostrar la paradoxa de què la immigració està afavorida pel capital, i que l’explotació dels immigrants va lligada a l’explotació dels treballadors del país. Més enllà de factors religiosos.

Gairebé a punt de tancar el casal, a prop de les 10 de la nit, la gent va marxar satisfeta per haver trobat algú que exposa la veritat de la vida, i no se’n amaga d’acceptar les coses com són. Alguns dels assistents no van poder acceptar-ho i van marxar abans d’hora.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any