S’aprova l’estatut a la comissió del Congrés

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.03.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió del Congrés sobre l’estatut ha fet avui la darrera reunió en què, tal i com es preveia, ERC i PP han votat en contra del preàmbul i del dictamen. S’hi ha discutit, amb tensió, sobre el preàmbul de l’estatut. ERC no considera suficient el text pactat sobre la definició de Catalunya com a nació. Carod-Rovira ha dit que el model d’Espanya era i seria centralista i tancat i ha avisat que allò que avui no es reconeixia com a nació hauria de ser reconegut demà com a estat.Abans que Carod, ha intervingut el portaveu del PP, Eduardo Zaplana, que ha insistit en el discurs del seu partit sobre l’amenaça que suposa aquest projecte d’estatut per a la unitat de la constitució i l’estat espanyols. Segons Zaplana, el text marginarà socialment aquells catalans que no són ni nacionalistes ni d’esquerres.

Tant la portaveu del PSC, Manuela de Madre, com el president d’ICV, Joan Saura, han criticat les paraules de Zaplana, a qui han acusat de romandre ancorat en el discurs de la dreta espanyola. De Madre i Saura han defensat el preàmbul i el conjunt del projecte d’estatut que es votarà avui com un pas endavant en el reconeixement de l’Espanya plurinacional.

En el mateix sentit s’ha expressat el president de CiU, Artur Mas, que ha afirmat que el preàmbul del nou estatut reconeix efectivament que Catalunya és una nació, tot i que ha reconegut que es podia anar més enllà. Mas s’ha referit a les crítiques que Pasqual Maragall va fer la setmana passada al preàmbul pactat per CiU i PSOE: ha emplaçat el president de la Generalitat i ERC a liderar un procés al Senat per a assolir un major reconeixement nacional per al Principat de Catalunya, però ha avisat que també hauran d’explicar quina majoria parlamentària ho permetria fer.

El comunicat de Maragall

Precisament el president de la Generalitat ha emès avui un comunicat en què parla de l’aprovació avui del nou estatut en la Comissió: Maragall lamenta que ERC hagi optat finalment per votar ‘no’ al projecte i diu que el preàmbul no té efectes normatius, que la pressió opositora del PP ha limitat la capacitat de maniobra del govern espanyol i que el referèndum de l’estatut es fara a mitjans del mes de juny. Davant d’aquest context, Maragall ha demanat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que reuneixi el quadripartit perquè considera que serà útil i clarificador.

Enllaços
Comunicat emès avui per Pasqual Maragall en relació a l’aprovació de l’estatut en la comissió del Congrés.
El Punt: La Comissió Constitucional aprova avui el dictamen de l’Estatut.
Europa Press: Maragall i Zapatero convoquen una reunió amb els partits catalans abans del Ple del dia 30.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any