El Congrés aprova el títol preliminar amb els vots contraris del PP

  • Socialistes, CiU i ICV pacten l'article dels símbols nacionals

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.03.2006 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La primera sessió de la Comissió del Congrés que discuteix el nou estatut català n’ha aprovat avui vespre el títol preliminar amb els vots favorables de tots els grups, llevat del Partit Popular. De totes maneres, ERC ha votat contra quatre dels articles debatuts. A banda, PSOE, CiU i ICV havien pactat una modificació del text de l’article relatiu als símbols nacionals, i és aquest text modificat el que, finalment, s’ha aprovat.Acord en símbols nacionals

Mentre al Congrés espanyol es feia el debat del títol preliminar, s’ha sabut que anit PSOE, PSC, CiU i ICV havien pactat una nova redacció de l’article 8, sobre els símbols nacionals, que ara fa: ‘Catalunya, definida com a nacionalitat a l’article 1, disposa dels símbols nacionals de la bandera, la festa i l’himne’.

Mas desafia ERC a ser coherent i a proposar al Parlament la retirada de l’estatut

Artur Mas ha emplaçat ERC a demanar la retirada del text, si vol ser coherent. El president de CiU ha defensat el pacte estatutari amb el PSOE: ha reiterat que els termes de ‘nació’ i ‘nacionalitat’ s’hi equiparaven i que el text era plenament constitucional. Rubalcaba també ha destacat que el projecte no ultrapassava els límits establerts per la constitució espanyola, que l’estatut havia quedat net com una patena i que la de definició de nació del preàmbul no tindria conseqüències jurídiques.

Si, en aquest punt, el president del PP, Mariano Rajoy, ha criticat gairebé punt per punt tot el text pactat per PSOE i CiU i subscrit per ICV, perquè el considerava inconstitucional i ambigu, el secretari general d’ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, ha replicat que no ho era gens, ambigu, sinó que amagava el reconeixement nacional de Catalunya. De totes maneres, PSOE i CiU faran valer el pacte en els aspectes fonamentals del text.

Enllaços
Enquesta de VilaWeb: Amb l’estatut català aprovat per la ponència, què votaríeu al referèndum?.
Projecte de nou estatut de Catalunya aprovat pel Parlament.
El Punt: Maragall reuneix Rubalcaba i la cúpula d’ERC per intentar sumar els socis a l’acord estatutari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any