NotÝcies

Divendresá 03.03.2006á 06:00

El PSOE no pensa cedir en l'aeroport i descarta que avui hi hagi acord

┌ltima reuniˇ de la ponŔncia de l'estatut Ě Els socialistes, CiU i ICV limiten 'naciˇ' al preÓmbul

Men?ame
 

El portaveu del PSOE al CongrÚs, Diego Lˇpez Garrido, ha dit que avui no hi haurÓ cap acord sobre la gestiˇ de l'aeroport del Prat en la darrera reuniˇ que celebra la ponŔncia que estudia el nou estatut catalÓ. El dirigent socialista ha avisat, a mÚs, que Ús 'inamovible' Madrid tingui la majoria en el consorci que haurÓ de gestionar l'aeroport, per˛ els partits catalans ho rebutgen perquŔ volen que la Generalitat en sigui majoritÓria.

El PSOE proposa una gestiˇ compartida, entre l'estat i la Generalitat, en aquests termes: als aeroports de Reus, Girona i Tarragona, la Generalitat hi tindria una participaciˇ majoritÓria, i a l'aeroport del Prat, hi dominaria el govern espanyol. Per˛ aquÝ estÓ el conflicte, perquŔ els partits catalans volen que la Generalitat tambÚ sigui majoritÓria a l'aeroport del Prat.
A banda, encara hi ha competŔncies que es negocien des d'ahir i que s'haurien de tancar a la reuniˇ d'avui: seleccions esportives, sÝmbols nacionals, educaciˇ infantil, jocs i espectacles i algunes mÚs. TambÚ s'han d'acordar, encara, les disposicions addicionals i finals.

'Naciˇ', al preÓmbul

╔s previst que la ponŔncia aprovi definitivament el preÓmbul. Avui a la matinada CiU, els socialistes i Iniciativa han tancat definitivament un acord sobre aquest apartat, l'˙nic del text estatutari on constarÓ la definiciˇ de Catalunya com a naciˇ. AixÝ, la ponŔncia ha ratificat all˛ que ja van pactar Artur Mas i JosÚ Luis RodrÝguez Zapatero i que han subscrit el PSC i ICV. ERC s'hi oposa.

El preÓmbul pactat destaca que el Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, ha definit, de manera Ómpliament majoritÓria, Catalunya com a naciˇ'. Per˛ tot seguit el text diu: 'La Constituciˇ espanyola, en l'article segon, reconeix la realitat nacional de Catalunya com una nacionalitat'.

El termini per a presentar l'informe sobre la reforma de l'estatut s'acaba dilluns.