Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  03.03.2006  06:00

El PSOE no pensa cedir en l'aeroport i descarta que avui hi hagi acord

Última reunió de la ponència de l'estatut · Els socialistes, CiU i ICV limiten 'nació' al preàmbul

Men?ame
 

El portaveu del PSOE al Congrés, Diego López Garrido, ha dit que avui no hi haurà cap acord sobre la gestió de l'aeroport del Prat en la darrera reunió que celebra la ponència que estudia el nou estatut català. El dirigent socialista ha avisat, a més, que és 'inamovible' Madrid tingui la majoria en el consorci que haurà de gestionar l'aeroport, però els partits catalans ho rebutgen perquè volen que la Generalitat en sigui majoritària.

El PSOE proposa una gestió compartida, entre l'estat i la Generalitat, en aquests termes: als aeroports de Reus, Girona i Tarragona, la Generalitat hi tindria una participació majoritària, i a l'aeroport del Prat, hi dominaria el govern espanyol. Però aquí està el conflicte, perquè els partits catalans volen que la Generalitat també sigui majoritària a l'aeroport del Prat.
A banda, encara hi ha competències que es negocien des d'ahir i que s'haurien de tancar a la reunió d'avui: seleccions esportives, símbols nacionals, educació infantil, jocs i espectacles i algunes més. També s'han d'acordar, encara, les disposicions addicionals i finals.

'Nació', al preàmbul

És previst que la ponència aprovi definitivament el preàmbul. Avui a la matinada CiU, els socialistes i Iniciativa han tancat definitivament un acord sobre aquest apartat, l'únic del text estatutari on constarà la definició de Catalunya com a nació. Així, la ponència ha ratificat allò que ja van pactar Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero i que han subscrit el PSC i ICV. ERC s'hi oposa.

El preàmbul pactat destaca que el Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, ha definit, de manera àmpliament majoritària, Catalunya com a nació'. Però tot seguit el text diu: 'La Constitució espanyola, en l'article segon, reconeix la realitat nacional de Catalunya com una nacionalitat'.

El termini per a presentar l'informe sobre la reforma de l'estatut s'acaba dilluns.