‘La Llengua i la literatura catalana tindran un paper protagonista a Frankfurt’

  • El director de l'ILC, Jaume Subirana, fa balanç de l'Any del Llibre i la Lectura

VilaWeb
Redacció
27.02.2006 - 21:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Any del Llibre i la Lectura ha finalitzat i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Jaume Subirana, en fa balanç; de tot allò que ha suposat, però també d’allò que en restarà. Subirana també es defineix, en aquesta entrevista a VilaWeb, sobre altres fets encara més recents, com ara la dimissió de Xavier Folch com a director de l’Institut Ramon Llull i el paper que tindran la literatura i la llengua catalanes a Frankfurt.Subirana és un home d’expressió optimista, gairebé entusiasta, que l’energia desborda, prototip d’una nova generació que pren el relleu. Poeta, per definició i vocació, no deixa marge a l’especulació en aquesta entrevista. Concentra tot l’entusiasme a dissipar temors i instaurar certeses. Les respostes són contundents i realistes, mentre teixeix un discurs sobre una idea: la literatura catalana i la llengua catalana han de ser protagonistes a Frankfurt. “Hi som a temps”, afirma.

Mentre l’entrevista s’acaba, velles polèmiques remouen el sector: el preu del llibre català, Abacus i els llibreters…, però també hi ha canvis de rumb. La renovada Setmana del Llibre Català a la plaça de Catalunya en connexió amb les llibreries és un èxit.

Què en restarà de l’Any del Llibre?

L’optimisme que ha generat. L’Any del Llibre ha servit per fer-nos veure una part d’allò que ja hi havia. No s’ha construït sobre el no res, sinó amb la feina de molta gent que normalment ja en feia. L’Any del Llibre ha servit per fer-ho visible, per posar-hi més recursos i fer créixer allò que hi havia. Voldria creure que ha servit per transmetre que, si aquest país és ric en res, ho és en literatura i tot allò que envolta el món del llibre. A part l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, també hi han participat moltes altres institucions i entitats: l’Ajuntament de Girona, el de Sant Cugat, el de Tarragona… I n’hi ha que pensen a mantenir algunes iniciatives.

La resposta és entusiasta. Des de la feina que feu a la Institució de les Lletres Catalanes també podríeu dir això mateix?

A la Institució hi ha un abans i un després de l’Any del Llibre. Quan la Generalitat decideix de participar-hi, ho fa a través de la Institució, i ens dóna una responsabilitat, però també uns recursos. Això passa en un moment de relleu a la direcció, i obre la possibilitat de fer un salt qualitatiu. El pressupost, que es va doblar, s’ha consolidat el 2006.

Quins han estat els canvis principals?

Hem incorporat dues línies de treball que fins ara sols existien d’una manera molt difusa: el foment de la lectura, per una banda, i la vinculació de patrimoni literari i territori, per una altra. Quant a aquesta darrera, hem ajudat a crear una entitat, Espais Escrits, que ara pot coordinar la tasca que des de molts llocs (fundacions, cases, museus) ja s’anava fent. Ara hi haurà un interlocutor únic i comú, i això, a l’hora de planificar des de l’àmbit institucional, és molt útil.

Voleu dir que l’Any ha servit per prendre consciència d’allò que es pot arribar a fer?

Sí, en el nostre cas una manera de dir-ho seria que el Departament de Cultura va fer confiança a la Institució perquè organitzés un fet important. I ara, aquest any 2006, la confiança s’ha ratificat. Tenim uns recursos més dignes, una dinàmica instaurada. La nostra feina és de fer promoció dels llibres, de la lectura i dels escriptors. Amb en Francesc Parcerisas, responsable de l’Any des del Departament, vam dissenyar un projecte que ha tenyit d’Any del Llibre una bona part de la programació de la Institució. Fent-ho així, a més de les activitats extres, hem pogut doblar també els recursos destinats a programes com ‘Al vostre gust’ o els ‘Itineraris de lectura’ per a les escoles…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any