Èric Bertran explica en un llibre el procés judicial per haver exigit l’etiquetatge en català

  • Continua la lluita des de la web de l'Exèrcit del Fènix, amb queixes i denúncies pel tracte rebut

VilaWeb
Redacció
26.02.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Èric Bertran, el minyó detingut i dut a l’Audiència Nacional espanyola per haver enviat correus electrònics exigint l’etiquetatge en català, ha publicat la seva experiència al llibre ‘Èric i l’Exèrcit del Fènix’. L’Èric, que ara té quinze anys, ha dit a VilaWeb que el llibre li havia servit per poder expressar-se i parlar després de tot el procés judicial, però també per girar full i agrair el suport que li han prestat milers de persones.L’Èric està content per la rebuda del llibre, que tot just acaba d’arribar a les llibreries, i li ha fet il·lusió de redactar el llibre, perquè li agrada escriure, encara que, tal com diu, va patir molt durant el procés legal. En un centenar de pàgines, explica com va viure els fets des que va enviar uns correus electrònics exigint que una colla d’empreses etiquetessin en català. El supermercat DIA el van denunciar, i així va començar una desagradable aventura que el va dur a l’Audiència espanyola. Sense estalviar detalls de la seva vida personal o de la relació amb els seus companys de classe durant tot el procés, ni les declaracions a la fiscal, l’Èric assegura que vol que el llibre serveixi per denunciar l’estat i la justícia espanyols, i per reclamar la llibertat d’expressió. El llibre, diu, li ha permès de desfogar-se de la impotència, de la impossibilitat de parlar lliurement, i de la ràbia que va anar acumulant mentre se succeïen les visites a la comissaria, el viatge a Madrid, o les converses amb la psicòloga.

Una denúncia contra l’estat espanyol a l’ONU

El noi i la seva família no volen que la situació quedi així, perquè no entenen com podien detenir i fer declarar a Madrid un adolescent, en un tribunal antiterrorista, per haver enviat uns correus electrònics. Si bé el procés judicial al final es va arxivar, denuncien la irregularitat de la conducta de la fiscal, de la psicòloga que els va avaluar, i de tota la maquinària judicial i policíaca espanyola que van haver de sofrir. És per això que han decidit de passar a l’ofensiva i han tramitat queixes contra la fiscal del cas a l’Audiència espanyola i, contra la psicòloga, als col·legis de psicòlegs de Madrid i de l’estat. Però és que fins i tot es preparen per denunciar l’estat espanyol a les Nacions Unides per haver vulnerat els drets dels menors i per les irregularitats d’un procés que va sotmetre l’Èric a atacs d’angoixa, fins al punt d’haver de prendre tranquil·litzants per poder dormir. Per això faran servir tots els recursos que puguin per evitar que una cosa semblant torni a passar, i encara que l’Èric diu que són poc optimistes sobre el resultat de les denúncies, no s’aturaran.

El principi de tot: la web de l’Exèrcit del Fènix

Si bé tota l’aventura va començar amb els correus electrònics que l’Èric va enviar en nom d’un grup virtual anomenat l’Exèrcit del Fènix, el col·lectiu no ha desaparegut, ans s’ha ampliat i guanya força. La web de l’Exèrcit del Fènix, elfenix.org, que va començar com un fòrum d’uns quants amics de l’institut, va millorant i ja és un portal, amb més de tres-cents cinquanta usuaris registrats, que ofereix un servei de blocs, ha organitzat un concurs literari, i s’hi poden llegir notícies sobre el país, fer-hi xats, campanyes en defensa de la llengua… L’Èric explica que, quan era davant la fiscal de l’Audiència espanyola, li va dir que tiraria endavant l’Exèrcit del Fènix, i que la web li fa il·lusió perquè, petita i tot com és, és obra seva i dels usuaris que hi participen. Segons l’Èric, la pàgina creixerà tant com els usuaris vulguin, perquè és un projecte col·laboratiu i obert.

Enllaços
Més notícies a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any