Alfons Cornella: ‘El problema és que tenim una societat que no arrisca’

VilaWeb
Redacció
17.02.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures




Avui se celebra el NEXT al Palau de la Música de Barcelona, un esdeveniment que aplegarà algunes de les ments més brillants del moment en negocis, cultura, ciència i art. Alfons Cornella, organitzador de l’acte i fundador d’Infonomia, ha explicat a VilaWeb quins són els obstacles que impedeixen que el nostre país tingui una cultura més innovadora. Cornella reivindica que al nostre país hi ha gent molt vàlida i imaginativa però que no se’ls fa prou cas.

Què és NEXT?

NEXT és una iniciativa que va començar fa deu anys, quan vam convocar un acte per reflexionar sobre allò que podria passar a internet l’any següent. Amb el temps ha evolucionat i ara l’hem batejat com ‘la festa de la imaginació en els negocis’, que vol ser un aplec de ments imaginatives que tenen alguna cosa a dir en el seu camp, no cal que siguin persones conegudes, sinó que tinguin bones idees. Volem que els innovadors no se sentin sols, que entrin en contacte i que en surtin nous projectes. Tenim vocació de ser un referent internacional.

A casa nostra no hi ha una cultura de patents, tot al contrari que als Estats Units. Per què és així?

Patentar és difícil. En el nostre cas, patentem poc, però el més important és que puguem aplicar les innovacions que produïm. En tenim bons exemples, com el procés que s’ha fet al Priorat i que ha situat els vins d’aquesta comarca entre els més prestigiosos del món. Abans, es feien molts litres de vi de baixa qualitat, i ara al Japó es barallen per comprar una ampolla de vi d’aquesta comarca que pot passar dels cinquanta euros. En el turisme també s’ha innovat molt. La majoria de gent que visita el nostre país reserva els bitllets per internet. El fet que la recerca que es fa a la universitat no tregui gaires patents no vol dir que al nostre país no hi hagi innovació.

Hi ha una corrent pessimista que diu que al nostre país no hi ha innovació, però això no és cert: hi ha centenars de persones que fan projectes molt interessants, que els venen a empreses de fora de primera línia perquè aquí ningú no els fa cas. El problema és que no en parlem d’aquests innovadors.

Som massa locals, però això canviarà amb les noves generacions. De cara al NEXT, hem demanat a una colla de nens i nenes que fessin un dibuix sobre com veuen el futur del seu país, i ha estat sorprenent descobrir que tots dibuixaven la Terra, és a dir, aquests infants ja pensen de manera global, com integrants d’un planeta, no d’un determinat país.

És necessari canviar el discurs del país, encara ens dediquem a mirar el passat: som un país de Jocs Florals. Cal un canvi generacional i mirar cap al futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any