Grup 62 reclama diners per a editar Blai Bonet

  • El poeta Carles Rebassa denuncia l'ajornament indefinit de la publicació de l'Obra Completa de l'escriptor

VilaWeb
Redacció
15.02.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El poeta Carles Rebassa denuncia l’ajornament indefinit de l’edició de l’obra completa de Blai Bonet per Edicions 62, i ho fa amb un sonet, que es pot llegir a Relats en català. Ernest Folch, director editorial del Grup 62, ha dit a VilaWeb que la raó és d’ordre econòmic: ’62 ha fet i continuarà fent la col·lecció Clàssics Catalans. Però aquests llibres exigeixen un gran esforç econòmic, i aquest esforç no és infinit, perquè no som una ONG’.Fa tres anys, quan la Caixa es va convertir en l’accionista majoritari del Grup62 i es va aplicar un pla estratègic per a superar un dèficit crític, la col·lecció Clàssics Catalans es va congelar. Això va afectar l’obra completa d’una colla d’autors, com la del poeta mallorquí Blai Bonet, que l’any 1997, poc abans de morir, havia signat amb Xavier Folch i Josep M. Castellet la publicació de tota la seva obra literària.

Ara que el dèficit de l’editorial s’ha eixugat, la Generalitat de Catalunya ha fet una subvenció que permet de reactivar l’obra completa d’alguns autors a la col·lecció Clàssics Catalans. Explica Ernest Folch: ‘La Generalitat de Catalunya ha fet una subvenció que té uns límits i, per criteris diversos de prioritat, importància, etc., hem decidit d’editar l’obra completa de Jaume Fuster, Josep Carner i Joan Brossa. S’ha de pensar que són edicions molt acurades, que valen molts diners i que, com a molt,se’n poden vendre cinc-cents exemplars’.

Ernest Folch sosté que la decisió de publicar determinats autors és de 62, però Carles Rebassa atribueix una part de la decisió a la Generalitat de Catalunya, que no considera Blai Bonet un autor d’interès, segons que diu. També retreu que el govern balear no s’interessi per l’escriptor, tingut per un poeta català que atempta contra els valors que el PP propugna. Rebassa delata aquesta trampa del sistema autonomista: coses que sols passen a les literatures subordinades. Segons Rebassa: ‘Fa gairebé deu anys que es va morir Blai Bonet, i que no hi hagi cap editorial que vulgui publicar la seva obra és un signe d’anormalitat, tant del govern de les Illes, com del Principat, com del País Valencià’.

Durant la legislatura del Pacte de Progrés a les Illes, Xavier Folch, llavors responsable de l’editorial, va pactar una subvenció que no es va arribar a signar. Després, amb l’arribada del PP al govern i la congelació de la col·lecció, l’ajut no es va concretar. Segons Ernest Folch: ‘La culpa, la té el govern de les Illes, que no destina diners als seus escriptors. Allò que puc dir és que, si el govern de les Illes financés la publicació de les obres completes de Blai Bonet, les publicaríem immediatament.’.

El diari Avui, que ha estat el mitjà que ha recollit la denúncia de Carles Rebassa amb l’article ‘Segona mort de Blai Bonet‘, signat per Andreu Gomila, dóna l’opinió de Gabriel Janer Manila, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics. Diu Manila que l’any que ve, quan en farà deu de la mort de Blai Bonet, ‘estudiarà molt positivament’ el cofinançament de les obres completes. Però, segons Ernest Folch, ‘el Grup62 ha fet alguna gestió, infructuosa, amb el departament de cultura del govern balear’.

Carles Rebassa, per més que entengui que hi ha una qüestió bàsicament econòmica i de manca de compromís institucional, no deixa d’apuntar també contra l’editorial: ‘Edicions 62 en la seva fundació era un segell amb la intenció de portar la cultura al carrer, encara que això li reportés menys profit econòmic. Ara continua vivint d’aquest esperit, però no acompleix aquestes expectatives. Han deixat de fer una feina de difusió cultural’. Ben altrament, Ernest Folch ataca l’actitud d’alguns crítics: ‘També denuncio la hipocresia de certs crítics que reclamen que s’editin les obres completes de certs autors, però que, quan surten publicades, ni tan sols en parlen, i no ajuden gens a difondre aquests llibres. És més mediàtic que no es faci un llibre que no pas que es faci’.

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any