Ja és a les llibreries el segon volum de l’Obra Literària Completa de Palau i Fabre

VilaWeb
Redacció
13.02.2006 - 05:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El segon volum (i darrer, de moment) de les Obres Literàries Completes de Josep Palau i Fabre, a cura de l’autor i editat per Galàxia Gutenberg / Cercle de Lectors, ja és a les llibreries. Aplega assaigs, articles (en català, espanyol, francès) i les memòries inèdites, ‘El monstre’. El novembre passat se’n va presentar el primer volum a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac (Maresme), que conté l’obra poètica, dramatúrgica i narrativa.Els assaigs inclouen ‘Vides de Picasso’ (Palau n’és un dels grans especialistes), ‘Lorca-Picasso’, ‘Dansa de notes sobre les menines’, ‘Picasso et l’expérience du labyrinthe’, ‘Vida i obra d’Arthur Rimbaud’, ‘El mirall embruixat’, ‘Antonin Artaud i la revolta del teatre modern’, i aquesta part es clou amb els ‘Quaderns de l’alquimista’.

Els articles no s’han ordenat cronològicament, sinó temàticament: articles cívics i de combat (1947-2004), articles incipients (1933-1938), articles publicats a França (1947-1959). El crític Julià Guillamon destaca els que va escriure abans de la guerra a la Publicitat i a la Humanitat. Segons Guillamon, els articles tenen tanta qualitat que són indissociables de l’obra, i molt reveladors: ‘Palau quan comptava al voltant de dinou anys, ja tenia clara la idea de literatura i ja era un crític valent’.

També tenen interès les memòries que Palau i Fabre (Barcelona, 1917) va escriure els anys 84 i 85, que l’autor va titular ‘El monstre’, i que segons Guillamon són un document psicològic extraordinari, que aclareix molts aspectes de la vida i l’obra de l’escriptor. ‘El monstre’ és un personatge encarat amb el món: amb els pares, que eren progressistes, però que van prendre partit per Franco; amb la postguerra, apostant per refer la cultura catalana, però oposant-se a les actituds conservadores, perquè ell ja és un home d’avantguarda. L’etapa de París, on es desentén dels ambients de l’exili… És un home desarrelat, per això els altres el veuen com un monstre. Palau en aquestes memòries passa revista als episodis més dolorosos i de solitud de la seva vida.

El Cercle de Lectors no descarta de publicar un tercer volum amb les traduccions fetes per en Palau, que són veritables creacions, i amb algun altre llibre, com ‘Estimat Picasso’. Allò que sí que ha descartat de publicar és els llibres il·lustrats sobre Picasso, en els quals el text de l’escriptor és inseparable de la reproducció de les obres del pintor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any