Octavi Franch guanya el Novel.la Breu de Mollerussa i s´anuncia un Premi d´Assaig sobre Literatura Infantil.

VilaWeb
Redacció
21.04.2001 - 08:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nit literaria en que s´ha atorgat el Premi de Novel.la Breu Ciutat de Mollerussa ha donat dues sorpreses.
Per un cantó, la lògica de conèixer el nom del guanyador. Aquest ha estat Octavi Franch, un jove escriptor de Barcelona, amb una novel.la de ciencia ficció anomenada “El regust de l´immortal”. L´altra, però, ha sorgit quan l´alcalde de Mollerussa, Toni Bosch, ha anunciat la creació d´un Premi d´Assaig sobre literatura infantil i juvenil. Aquest projecte, innovador a les nostres terres, ha sorgit de l´escriptor Josep Vallverdú i portarà el nom de “Rovelló”, en honor del personatge creat per l´autor lleidatà. Aquest Premi serà presentat en detall ben aviat i, també, anunciat en el proper 2n Congrés de Llibre Infantil, a Vilafranca del Penedès.
Pel que fa a les obres premiades, el president del jurat, Josep Borrell, n´ha fet un breu resum. Ha destacat la força narrativa de “El regust de l´immortal”. Una obra de ciencia ficció, ambientada en una futura República dels Paísos Catalans, políticament incorrecta, amb un humor àcid i que fa una paròdia contemporània sobre el futur mediambiental i polític. Una novel.la en que l´heroi té una missió impossible, ja que el seu objectiu ha estat la seva millor amiga. Ha acabat dient que es una obra que fa reflexionar, però, no emprenyar.
L´obra finalista ha estat “La llavor del somni” de Felip Gallart , d´Artesa de Lleida. La novel.la és un drama rural dins el gènere costumista en el que retrata la història d’un anarquista tancat a la presó a la Lleida dels anys 20. D´aquí, Borrell ha destacat el llenguatge poètic i narratiu de l´autor. També ha celebrat que el finalista fou algú vinculat al món teatral de Mollerussa, ja que s´hi han representat diferents peces teatrals seues. El president del jurat ha destacat la qualitat de les obres presentades. També ha comentat que el Premi serveix per descobrir nous escriptors i que suposa un primer nivell dins del món literari. Uns aspectes en que també ha coincidit el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, que ha presidit l´acte, juntament amb el conseller d´ Agricultura, Josep Grau.
Per la seva part, Josep Vallverdú ha fet una xerrada sobre l´empobriment de llenguatge i les dificultats de les llengues minoritaries per sobreviure. Tot l´acte literari ha estat amenitzat per les interpretacions de l´Escola Municipal de Música Jordi Piqué, amb la seva Jove Orquestra de Cambra i el Conjunt Instrumental de Vent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any