Google llança a la Xina una versió censurada del cercador

VilaWeb
Redacció
25.01.2006 - 11:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En els últims anys, els xinesos que han utilitzat Google a internet han vist com no podien accedir a moltes webs perquè el govern en tenia l’accés blocat. Ara, la companyia ha decidit col·laborar obertament amb les autoritats i és en procés de dissenyar una web per als usuaris xinesos que censurarà les qüestions espinoses per al govern de Pequin. Els xinesos tampoc tindran accés a l’e-mail, el xat i els blocs que Google ofereix a la resta del món.L’empresa defensa aquesta política de censura per tenir més força en el creixent mercat xinès, que té un potencial enorme, i sense la qual, sosté, no li seria possible actuar en aquest país. Google té previst advertir els usuaris quins termes han estat censurats en el cercador.

L’organització Reporters Sense Fronteres ha dit que la col·laboració de Google amb el govern xinès ‘és una vergonya’.

Actualment hi ha prop de cent milions d’internautes a la Xina i és previst que en dos anys la xifra augmenti fins a 187 milions. En els últims temps, Google ha perdut quota de mercat enfront del seu rival xinès, Baidu.com.

La companyia de Sergey Brin i Larry Page no és l’única del sector d’internet que col·labora amb el govern d’aquest país. L’any passat, les dades proporcionades per Yahoo a les autoritats van propiciar la condemna a deu anys de presó d’un periodista xinès.

Enllaços
Reporters Sense Fronteres: Google launches censored version of its search-engine.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any