Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  01.12.2005  18:07

Carles Bellver tanca el bloc i obre un 'wiki'

Men?ame
 

Un dels blocs en català pioners de la xarxa, 'Diari de Tasmània' (febrer 2002 - octubre 2005) ha desaparegut aquesta tardor. L'autor, Carles Bellver, l'ha tancat per continuar la seva recerca literària a internet a través d'un wiki que porta el seu nom. Servint-se d'aquest document d'hipertext està escrivint un nou llibre, 'Això no és tot'. Diu Bellver: 'Veig el wiki com un hiperbloc, un bloc al quadrat o al cub, com li vulguis dir'.

Bellver és un escriptor de literatura fantàstica i treballa al Centre d'Educació i Noves Tecnologies (CENT) de la Universitat Jaume I de Castelló, organisme centrat en la recerca i experimentació sobre l'aplicació de les noves tecnologies a la docència. La unió d'aquests dos àmbits l'ha portat sempre a avançar-se en l'experimentació de l'escriptura a internet.

Explica l'autor:'Tenia la sensació que havia après força coses amb el bloc, però ara ja em sentia limitat. El bloc és simple, és com el primer estadi a internet. El wiki em permet més coses: puc ordenar les entrades cronològicament però també per temes; funciona a través d'enllaços que vas creant; permet treballar en grup, creant pàgines o intervenint en les ja creades...

Un wiki és un document d'hipertext que permet l'escriptura col·lectiva. S'ha difós a la xarxa sobretot a través de la wikipèdia (viquipèdia en l'àmbit català), una enciclopèdia lliure que s'alimenta dels continguts que aporten els internautes.

Un dels projectes més interessants que Carles Bellver assaja amb el wiki és l'elaboració del seu nou llibre. Fins ara, Bellver té tres obres publicades. La quarta, 'Això no és tot', està prevista pel 2007 (potser). Carles Bellver construeix el llibre al wiki, que ara per ara es troba en evolució: Ens presenta el punt de partida, ens ensenya el Pla de l'obra, la Taula (o índex) provisional i fins i tot ha preparat un link amb el primer esbós de l'obra, que encara s'ha d'omplir.

'M'agradaria que una part del col·lectiu d'escriptors s'apuntés al wiki', diu Bellver, 'però penso que costarà, perquè (malgrat excepcions) és un col·lectiu molt conservador. El bloc ha tingut èxit perquè és fàcil d'entendre. El wiki és una mica més complexe tècnicament (no gaire), però sobretot és més complexe conceptualment, perquè és una organització d'enllaços a la xarxa'.

Men?ame