Carles Bellver tanca el bloc i obre un ‘wiki’

  • Ha mantingut durant més de tres anys el 'Diari de Tasmània'

VilaWeb
Redacció
01.12.2005 - 18:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels blocs en català pioners de la xarxa, ‘Diari de Tasmània‘ (febrer 2002 – octubre 2005) ha desaparegut aquesta tardor. L’autor, Carles Bellver, l’ha tancat per continuar la seva recerca literària a internet a través d’un wiki que porta el seu nom. Servint-se d’aquest document d’hipertext està escrivint un nou llibre, ‘Això no és tot‘. Diu Bellver: ‘Veig el wiki com un hiperbloc, un bloc al quadrat o al cub, com li vulguis dir’.Bellver és un escriptor de literatura fantàstica i treballa al Centre d’Educació i Noves Tecnologies (CENT) de la Universitat Jaume I de Castelló, un organisme dedicat a la recerca i l’experimentació de les noves tecnologies aplicades a la docència. La unió d’aquests dos àmbits l’ha portat sempre a avançar-se en l’experimentació de l’escriptura a internet.

Explica: ‘Em feia l’efecte que he après força coses amb el bloc, però ara ja m’hi sentia limitat. El bloc és simple, és com el primer estadi d’internet. El wiki em permet més coses: puc ordenar les entrades cronològicament, però també per temes; funciona a través d’enllaços que vas creant; permet de treballar en grup, obrint pàgines o intervenint en les ja creades…

Un wiki és un document d’hipertext que permet l’escriptura col·lectiva. S’ha difós a la xarxa sobretot a través de la wikipèdia (viquipèdia en l’àmbit català), una enciclopèdia lliure redactada pels internautes.

Un dels projectes més interessants que Carles Bellver assaja amb el wiki és la redacció del seu nou llibre. Bellver ja té tres obres publicades. La quarta, ‘Això no és tot‘, és possible que es publiqui el 2007. Carles Bellver construeix el llibre al wiki, un recurs encara en evolució: hi presenta el punt de partida, hi ensenya el pla de l’obra, la taula (o índex) provisional, i fins i tot ha preparat un link amb el primer esbós de l’obra, que encara s’ha d’omplir.

‘M’agradaria que una part del dels escriptors s’apuntés al wiki, diu Bellver, però crec que costarà, perquè (amb totes les excepcions) és un col·lectiu molt conservador. El bloc ha tingut èxit perquè és fàcil d’entendre. El wiki és una mica més complex tècnicament (no gaire), però sobretot és més complex conceptualment, perquè demana una organització d’enllaços a la xarxa’.

Enllaços
Més informació VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any