Es publica el llibre de llibres de Palau i Fabre

  • S'ha presentat el primer volum de la seva Obra Literària Completa

VilaWeb
Redacció
16.11.2005 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Cercle de Lectors ha presentat el primer volum de l’Obra Literària Completa de Josep Palau i Fabre (Barcelona, 1917), que inclou poesia (amb un poema inèdit), teatre (poc conegut perquè a penes s’ha representat) i contes (amb vuit d’inèdits). Un segon volum, que sortirà a primers de desembre, aplegarà llibres sobre Picasso, articles (en català, espanyol, francès), els ‘Quaderns de l’Alquimista’ i unes memòries inèdites, ‘El monstre’.La presentació d’aquest volum coincideix amb la inauguració d’una exposició sobre l’escriptor, ‘Josep Palau i Fabre, passió i llibertat’ a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac (Maresme), comissariada pel crític literari Julià Guillamon.

El responsable del Cercle de Lectors, Joan Terrida, ha recordat que la publicació de l’Obra Literària Completa culminava la trajectòria de l’escriptor i que era una obra de justícia, que s’hauria d’haver fet fa anys. Terrida ha coincidit amb Guillamon en el fet que els anys vuitanta Palau i Fabre no era valorat per l’època, i que no ho va ser fins que joves com Perejaume, Manel Guerrero i Terrida mateix el van conèixer i el van reivindicar. Els detractors deien, per exemple, que l’obra de Palau cabia en un paper de fumar. Doncs bé, les Obres Completes demostren que això és fals. L’obra d’en Palau és extensa i ininterrompuda: el primer volum ocupa un miler de pàgines, i el segon n’ocuparà mil cinc-centes. Segons l’editor Joan Riambau, ha estat Palau mateix qui n’ha ordenat i estructurat els continguts i els ha revisats, sobretot per unificar-ne els criteris lingüístics.

Julià Guillamon ha dit que Palau va ser un autor que va connectar amb la literatura europea i que era un testimoni únic de la cultura d’abans de la guerra del 36-39, un món que volia recuperar a través de la lectura i la reinterpretació de la pròpia tradició literària. També ha parlat del procés de treball de l’escriptor: un treball acurat, de síntesi, a base d’addicions i subtraccions. Per exemple, ‘Poemes de l’Alquimista’ té unes cent quaranta pàgines, però per aconseguir aquestes pàgines Palau en va arribar a escriure unes cinc-centes.

Del segon volum, se’n destaquen els articles, sobretot els que va escriure abans de la guerra a la Publicitat i a la Humanitat. Segons Guillamon, els articles tenen tanta qualitat que són indissociables de l’obra, i molt reveladors: ‘Palau tenia al voltant de dinou anys, tenia clara la idea de literatura i ja era un crític valent’. També tenen interès les memòries que Palau i Fabre va escriure els anys vuitanta, que segons Guillamon són un document psicològic extraordinari, que aclareix molts aspectes de la vida i l’obra de l’escriptor.

El Cercle de Lectors no descarta de publicar un tercer volum amb les traduccions fetes per en Palau, i amb algun altre llibre, com ‘Estimat Picasso’. Allò que sí que ha descartat és de publicar els llibres sobre Picasso il·lustrats, en els quals el text és inseparable de la reproducció de les obres del pintor.

Enllaços
Més informació: VilaWeb Lletres.
Fundació Palau de Caldes d’Estrac (Maresme).
Palau i Fabre a la UOC.
Palau i Fabre a l’AELC.
Escolta els poemes de Palau i Fabre dits per ell mateix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any