L’estatut català topa a Madrid amb una rebuda formal, però dura

  • Zapatero defensa que hi hagi nou text, però reitera la necessitat de modificar-lo · Rajoy reclama que l'estatut torni al Parlament · Duran desautoritza les crítiques del PP · La delegació del Parlament en defensa la legitimitat i apel·la al diàleg

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Podeu seguir la jornada en què es debat l'estatut al Congrés espanyol des del bloc de VilaWeb Madrid 02/11/05.
Redacció
02.11.2005 - 12:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al seu torn de rèplica, Artur Mas ha donat les gràcies a tots els grups menys al PP per haver donat suport a la presa en consideració del text. I ha considerat una falta de respecte que el PP hi votés contra, perquè l’estatut té el suport del 90% del parlament català. Manuela de Madre també ha acusat Rajoy de manca de respecte al Principat. Carod Rovira ha adduït que l’Espanya del PP no entenia Catalunya perquè hi estava contra, però ha agraït al PP que parlés d’ell, perquè feia pujar els vots d’ERC.Després del torn de Rubalcaba, Zapatero ha demanat respecte democràtic i ha atacat les intervencions de Rajoy durant la sessió i tota la setmana passada. Ha dit que els seus arguments demostraven una profunda incultura constitucional, i que cap llei o llei orgànica no podia reformar la constitució. Just abans, Rubalcaba havia criticat l’anticatalanisme del PP i l’havia qualificat d’injust.

Després de la defensa dels ponents de l’estatut enviats pel Parlament, Zapatero ha fet un discurs formal, però dur, sense descuidar-se de dir que s’havia anat massa lluny en alguns aspectes com el de les competències. Rajoy ha atacat directament l’estatut, dient que no era una reforma de l’estatut, sinó de la constitució. Duran, Puigcercós i Herrera han defensat el text aprovat pel Parlament i n’han recalcat la constitucionalitat.

Joan Herrera ha parlat en nom d’ICV per Esquerra Verda, tot i que la intervenció del grup s’ha repartit perquè pogués parlar Llamazares. Ha dit que l’estatut era la ‘voluntat de ser’ i una proposta de la majoria dels catalans. Per Herrera, la millor resposta al Partit Popular i als qui fomenten la crispació és votar-hi a favor, i ha basat una part del discurs a criticar la campanya de descrèdit del PP contra l’estatut. Herrera ha repetit que la proposta de reforma de l’estatut del Principat era constitucional, com ho havia avalat el Consell Consultiu. I ha recordat, a Rajoy, que no era el ‘guardià de la constitució’ espanyola, i, a Zapatero, que l’estatut necessitava competències garantides, que no es poguessin retallar, com havia passat amb l’estatut del 1979. Herrera ha dit que la proposta no era insolidària ni excloent, sinó una oportunitat per a tot l’estat d’avançar cap a un model federal.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Puigcercós, s’ha adreçat a Zapatero per recordar-li el suport que els republicans han donat a l’executiu i ha demanat al PSOE que avui rebutgés el text, si pensava retallar-ne l’essència. També s’ha referit a l’ampli consens de la societat civil catalana en favor del text, i ha lamentat la manca de suport dels intel·lectuals progressistes espanyols contra els atacs a l’estatut. En canvi, ha elogiat l’acte de suport al nou estatut fet avui al matí al Círculo de Bellas Artes de Madrid, que ha aplegat més d’un centenar de representants de la societat civil que demanaven que es respectés la voluntat del Parlament de Catalunya. Finalment ha criticat que Rajoy no hagués entrat a fons en el debat sobre si el Principat necessitava un millor sistema de finançament i un estatut més ambiciós i s’hagués enrocat en la presumpta inconstitucionalitat del projecte.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, també ha desautoritzat Mariano Rajoy per dir si el nou estatut era o no era constitucional; ha recordat que no tots els integrants del Partit Popular havien defensat, a final dels anys setanta, l’actual constitució espanyola i l’estatut vigent del Principat. El PP troba inadmissible i inconstitucional la definició de nació, i Zapatero ha defensat el nou estatut, però retallat.

Duran s’ha referit al paper de Zapatero en el procés del nou estatut: ha criticat que hagués promès que abonaria el text que sortís del Parlament i que, després, digués que el projecte quedaria net com una patena. Per Duran, això havia encomanat un excés d’eufòria entre la classe política del Principat.

Enllaços
Especial de VilaWeb: El nou estatut del Principat.
Text íntegre del projecte de nou estatut del Principat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any