Biografia de Lluís Maria Xirinacs

VilaWeb
Redacció
25.10.2005 - 14:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lluís Maria Xirinacs, ex-senador durant la transició i candidat al Nobel de la Pau els anys 1975, 76 i 77, és conegut per la seva defensa de la pau i dels drets del país. Nat a Barcelona el 1932, s’ordenà sacerdot als vint-i-dos anys. Als 34 ja va refusar els diners que l’estat donava als capellans que tenien cura de parròquia i va combatre la vinculació església-estat amb una llarga vaga de fam que va tenir molt d’impacte. Entre els anys 60 i 70 va fer cinc vagues de fam més, va ser un dels impulsors de l’Assemblea de Catalunya i el règim franquista el va empresonar dues vegades (1972 i 1974-75). Seguidor de les tesis de Ghandi i de la lluita des de la no-violència, es va estar a peu dret davant la porta de la presó Model de Barcelona, dotze hores cada dia durant un any i nou mesos, fins que no es va aprovar la llei de l’amnistia. El 1977 es va presentar com a independent a les eleccions generals i, amb més de mig milió de vots, va arribar a ser senador per Barcelona. El 1980 va abandonar la política activa i va començar a estudiar un nou model social i polític des del Centre d’Estudis Joan Bardina, juntament amb Agustí Chalaux. No va deixar la lluita, tanmateix, però sí el sacerdoci, l’any 1990. El 2000 va tornar a protestar de manera activa, plantant-se cada dia a la plaça de Sant Jaume per demanar la independència del país.

L’any passat, la trenta-sisena Universitat Catalana d’Estiu, va homenatjar Xirinacs en un acte amb més de dos-cents participants. Fa tres anys fou condemnat per l’Audiència espanyola a dos anys de presó i quatre d’inhabilitació per un discurs que havia fet l’Onze de Setembre del 2002, en el qual s’havia declarat amic d’ETA.

Actualment, Lluís Maria Xirinacs, que manté el seu compromís social i nacional, treballa des de la Fundació Randa, sorgida de la fusió entre la Fundació Tercera Via (impulsada per Xirinacs) i l’Escola d’Estudis Polítics Randa. Però aquests darrers anys Xirinacs també ha estat al darrere d’iniciatives com l’Arbre d’Assemblees del Poble.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any