Espais Sabadell continua l’assetjament i duu la llibreria Catalònia al jutjat

  • La immobiliària fa una demanda judicial que pot forçar el tancament de la llibreria

VilaWeb
Redacció
04.10.2005 - 19:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Miquel Colomer, director de Catalònia, acompanyat dels accionistes de la llibreria, ha tornat a convocar els mitjans de comunicació per denunciar que la immobiliària Espais Sabadell (constituïda al cinquanta per cent per Grup Espais i Caixa de Sabadell) continua assetjant-los. Colomer ha explicat que les pressions i les accions poc ètiques contra la llibreria continuaven, i que hi havia deficiències administratives en la tramitació de la llicència d’obres.També ha dit que la resposta de la immobiliària havia estat d’acusar Catalònia de fer una mena de judici popular i que havia interposat una demanda judicial reclamant mesures cautelars per a poder apuntalar les plantes de la llibreria que, si s’admeten, forçaran el tancament de Catalònia.

Els responsables de la llibreria han explicat que el 22 de juliol (l’endemà de la primera conferència de premsa) Espais Sabadell va presentar al jutjat de primera instància una demanda judicial contra la llibreria. Les mesures cautelars representarien, a la pràctica, el tancament de la llibreria: segons l’informe de la demanda (signat per l’arquitecte Pere Giol amb l’assessorament del perit Jordi Maristany), s’han de fer 96 apuntalaments a la planta baixa i 96 a la primera planta.

Més, segons la demanda, no permetre les obres d’estructura ‘necessàries i urgents, justifica sobradament l’adopció de les mesures cautelars’, perquè ‘la situació de l’edifici és de gran gravetat’ i, ‘si les obres no es duen a terme, persones i coses, corren un risc’. Però els llibreters estan convençuts que l’apuntalament provisional no és necessari, oimés que fa vint mesos van fer obres importants de remodelació a la llibreria.

Ara, d’aquesta demanda judicial, els responsables de Catalònia no en van saber res fins el 13 de setembre. Llavors, han dit, van demanar un peritatge que demostrés la improcedència de les mesures cautelars, perquè l’edifici no es troba en una situació de gravetat. Però aquests informes són llargs de fer i no es podran presentar a la vista d’aquesta demanda judicial, que es farà el dia 6 d’octubre.

Quant al permís d’obres, Espais Sabadell no el va demanar a l’Ajuntament de Barcelona fins el 3 d’agost, però ja era concedit al cap de quatre dies, el dia 7. Els llibreters no troben cap més explicació a tanta rapidesa que la intervenció del director general d’Espais Sabadell, Rafael González Tormo, que fins l’abril passat era el gerent del districte 22@. Però, segons els responsables de Catalònia, aquesta llicència d’obres ha estat tramitada amb defectes de forma. Per exemple, segons l’article 238, el projecte tècnic s’ha de comunicar a les terceres persones afectades, que han de disposar d’un termini per a fer-hi al·legacions, cosa que no ha succeït. En conseqüència, Catalònia ha interposat un recurs administratiu contra aquesta llicència.

VilaWeb ha demanat al regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Ferran Mascarell, què opinava de la situació en què es troba Catalònia. Mascarell ha estat lacònic: ‘Lamento la situació en què es troba la llibreria per dificultats d’aquesta naturalesa, però l’ajuntament solament pot verificar que tot es faci dins l’estricta norma’. Es dóna el cas que l’escriptora Rosa Regàs, durant el pregó de les Festes de la Mercè i davant el consistori en ple, va denunciar la situació de Catalònia com a exemple de destrucció de la cultura i la memòria històrica. Catalònia i les llibreries que la suporten (Robafaves de Mataró, Llar del Llibre de Sabadell, la Gralla de Granollers i Cau ple de lletres de Terrassa) apleguen signatures, i alguns columnistes i personatges públics els han donat suport.

Enllaços
Notícia anterior: ‘Catalònia denuncia l’assetjament d’una immobiliària perquè deixi l’edifici que ara ocupa

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any