Club Editor ressucita en el seu cinquantè aniversari

  • L'editorial trenca amb Columna, surt de Planeta i s'associa amb edicions de 1984

VilaWeb
Redacció
17.09.2005 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Maria Bohigas i Sales, néta de Joan Sales (fundador de Club Editor), ha anunciat que Club Editor ha trencat amb l’editorial Columna, ha sortit de Planeta i s’ha associat amb Edicions de 1984. Segons Bohigas, actual responsable de l’editorial, ‘tornem a funcionar com una editorial independent. Tornarem a publicar novel·les en català d’autors contemporanis i a reeditar una bona part del nostre catàleg, que creiem que és important i vigent.’Volem recuperar obres que han quedat completament oblidades, obres de primera categoria ofegades per la política de novetats’. Un exemple d’aquesta declaració d’intencions és la voluntat de recuperar un autor com Llorenç Villalonga, ‘conegut però poc llegit perquè les seves obres han quedat arraconades’, ha dit l’editora.

L’any 1989, ara fa setze anys, la propietària de l’editorial, Maria Folch de Sales, s’associava amb Columna, una editorial jove i provocadora, amb la voluntat de reactivar el fons de Club Editor. Però, segons Maria Bohigas, ‘al cap de dos anys ja vam veure que havia estat un gran error. La relació amb Columna ha suposat una llarga agonia. El trencament ha estat fàcil, perquè ambdues parts som conscients que tenim concepcions i objectius editorials diferents. Al llarg d’aquests anys hi ha hagut una acumulació de frustracions per totes dues parts. Club Editor dins Columna ha anat perdent totes les seves senyals d’identitat, que sobretot es fonamenten en la qualitat dels textos. Columna l’última cosa que té en consideració és el text. Per tant, ha estat un divorci àgil’. El darrer llibre que havia publicat Club Editor era una traducció de ‘Els Miserables’ de Victor Hugo, l’any 1998.

Joan Sales (autor de ‘Incerta glòria’) i Xavier Benguerel (autor de ‘El testament’, del qual enguany se celebra el centenari del seu naixement) de tornada de l’exili van fundar el Club Editor, l’any 1955. L’editorial es va convertir en un espai literari de referència sobretot per la col·lecció Club dels Novel·listes, dedicada a la literatura catalana contemporània. Sota aquest segell van publicar autors tan significatius com Mercè Rodoreda, Llorenç Villalonga, Blai Bonet, Aurora Bertrana, i els propis Benguerel i Sales. També s’hi donaren a conèixer noves generacions d’autors, com Maria Antònia Oliver.

Enllaços
Mes informació: VilaWeb Lletres

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any