‘Clàssics del cristianisme’, dinou segles en cent volums

VilaWeb
Redacció
29.05.2005 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La col·lecció ‘Clàssics del cristianisme’, dirigida per Sebastià Janeras i coeditada per la Facultat de Teologia de Catalunya i la Fundació Enciclopèdia Catalana, es completa i tanca amb el volum que fa cent. La col·lecció es va crear l’any 1988 amb la voluntat de traduir al català textos sobre la història del cristianisme dels millors autors clàssics. El resultat ha estat cent volums que representen dinou segles de tradició cristiana (la col·lecció arriba fins al segle XIX), on hi són representades totes les escoles i confessions (catòlics, ortodoxos i protestants).

La inciativa va néixer de Sebastià Janeras (1931), exbenedictí, doctor en ciències eclesiàstiques orientals i llicenciat en filologia clàssica, i la va començar a dotar econòmicament l’historiador Joaquim Ferrer durant el seu pas per la conselleria de cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els responsables de la col·lecció han destacat la importància cultural del projecte, adreçat a especialistes però també al públic en general, i el fet que alguns volums han constituït tota una primícia europea. ‘Clàssics del cristianisme’ inclou obres de 145 autors (alguns volums contenen diversos autors), a més dels textos anònims com els ‘Apòcrifs del Nou Testament’, les ‘Actes de màrtirs’, els ‘Apotegmes dels Pares del Desert’… Entre els autors que formen part de la col·lecció s’hi troben: Agustí, Calvino, Eckart, Erasme, Francesc d’Asís, Joan de la Creu, Teresa de Jesús, Kirkegaard, Axular, Basili, Luter, Pázmány, Vieira, Joan Crisòstom, Egèria, Ambròs, Lleó el Gran…

En el projecte hi han col·laborat cent quaranta-cinc experts i traductors. Les traduccions s’han fet totes de les llengües originals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any