Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  08.04.2005  06:00

Curaçao vota en referèndum la futura relació amb els Països Baixos

Men?ame
 

L'illa caribenca de Curaçao, la més gran de les Antilles Neerlandeses, té avui una cita a les urnes. Els 150.000 habitants d'aquesta illa són cridats a participar en un referèndum consultiu sobre la relació que voldrien mantenir amb la metròpoli. Curaçao, com la resta d'Antilles Neerlandeses (Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius i Saba), té una gran autonomia des de fa mig segle en qüestions internes respecte dels Països Baixos (i domini d'internet propi) , però no té competències en defensa ni representació internacional. Després dels referèndums consultius de Sint Maarten (on el 2000 els votants van apostar per l'estat lliure associat) i de Bonaire i Saba (on els habitants van demanr d’enfortir els lligams amb els Països Baixos), avui és el torn de l'illa de Curaçao, que tenen quatre opcions: mantenir-se com fins ara dins les Antilles Neerlandeses, convertir-se en un estat autònom dins el Regne dels Països Baixos, esdevenir del tot independent o constituir-se en una província més dels Països Baixos. Sembla que la majoria de ciutadans es decidirà per l'estat autònom dins els Països Baixos, igual que la veïna illa d'Aruba.
A més del neerlandès, a les Antilles es parla el papiamentu, una llengua criolla amb elements d'espanyol, portuguès, neerlandès, anglès, francès, arawak i influències africanes. De fet, la web oficial del referèndum es pot consultar en totes dues llengües.