T E L E V I S I Ó

Retransmissió en directe per la BBC

Retransmissió en directe per ITN.

Retransmissió en directe per CNN.

(Per a seguir aquestes retransmissions necessiteu el visor de Real Video.)


R Â D I O

Retransmissió en directe per la BBC


E L __F U N E R A L

Pàgina amb el programa oficial de la cerimònia (en anglès)

Pàgina especial de la web de l'Abat de Westminster amb informació sobre les cerimònies.

La ruta del seguici en fotografies


EDICIONS ESPECIALS

Pàgines especials de BBC News

The Independent, el Sunday Mail i el Daily Record han creat una web conjunta per a fer el seguiment de les cerimònies: A Nation says Goodbye.

Yahoo! presenta un especial amb webs i notícies d'agència.


 

Una icona moderna

El germà de Diana de Gal.les, el comte Charles Spencer, ha donat el to a la cerimònia funebre en honor de la seua germana. Ha parlat amb fúria continguda, clar, valent, sincer. No ha dubtat a acusar els mitjans de comunicació per la pressió obsesiva amb que van perseguir la seua germana. Però, sobretot, no ha dubtat en presentar Diana com una dona feble, que patia, que se sentia insegura.

La Casa Reial britànica ha eixit de nou derrotada en aquesta confrontació final. La monarquia va entendre dijous al matí que havia de rectificar si no volia portar les coses a un carreró sense sortida. Que calia que es mostrés tocada per aquesta tragèdia que ha commogut Anglaterra fins el perillós punt on es toquen la sinceritat per una persona estimada socialment amb el culte a la personalitat. La rectificació ha inclós molts gestos humiliants per a la reina en termes protocolaris. I l'acte de Westminster era, havia de ser, el seu espai. Però no ho han aconseguit tampoc. Primer van haver d'acceptar la presència d'Elton John --fortament demanada pel primer ministre Tony Blair-- i de centenars de representants d'associacions humanitàries. Ho van fer esperant que només fossen notes anecdòtiques enmig d'una cerimònia reial. Una cerimònia reial marcada, com diu la tradició, per l'absoluta manca d'expressió. El germà de Diana, tanmateix, va rebentar qualsevol possibilitat de que aquell fos un altre funeral de la cort. I ho va fer parlant d'una dona normal, simplement com qualsevol altra ciutadana anglesa.

Una dona normal però no tant. No tant perque la mort de Diana l'ha convertit en una icona. En una d'aquelles imatges de la modernitat, de la contemporaneitat, a la qual es difícil resistir-se.

Elton John, amb la seua magnífica versió de Candle in the Wind s'ha fet càrrec de que no quedés cap dubte al respecte. Una cançó feta per a Marilyn Monroe i regalada a una princesa que el jove primer ministre Tony Blair havia definit com la "Princesa del Poble".

La Gran Bretanya ha viscut aquesta setmana una autèntica batalla entre la tradició i la modernitat. Una modernitat contradictòria, sí. Sensiblera. Perillosa per moments. Fàcil. Però sincera --per contrast amb la immutable tradició que no et deixa veure si una àvia sent dolor pels fills del seu fill. I que paralitza fins la sang d'una cort que sembla espantada amb la sola idea de trepitjar el carrer. Aquesta batalla l'ha guanyat Diana, esdevinguda la icona de la modernitat britànica. El futur ja ho veurem qui el guanya. No endebades ha estat aquesta fredor implacable la que ha permés a la monarquia sobreviure durant segles a tantes dificultats.

vicent partal