L'any a VilaWeb

1996 ha estat un any molt especial per a VilaWeb. De fet ha estat l'any del seu naixement. VilaWeb va aparèixer el 15 de maig com una evolució lògica de la vella Infopista, que havia estat posada en marxa just un any abans. La Infopista havia començat com un directori de webs fetes als Països Catalans però havia anat evolucionant cap a un concepte periodístic més global, que es va voler plasmar amb VilaWeb.

La idea de crear VilaWeb es va gestar el 8 de febrer, en ocasió de la celebració de "24 hores. Un dia a La Infopista". Es tractava de retratar l'existència d'una comunitat d'internautes en llengua catalana. Vam demanar a la gent que expliqués què feia un dia normal i la resposta va ser unes pàgines plenes de vida i la voluntat d'articular un espai per a la interacció on aquella incipient comunitat pogués expressar-se. D'ací també el canvi de nom. Infopista implica rutes, infrastructura, mentre que VilaWeb expressa un espai i un grup de persones que l'habita. Ens va semblar molt més apropiat. Aquest any 1997 repetirem la trobada del 8 de febrer i això ens permetrà valorar l'enorme creixement del món Internet al nostre país en el curt espai de dotze mesos.

La principal diferència entre VilaWeb i La Infopista són les seccions. La revetlla de Sant Joan del 24 de juny va ser, en aquest sentit una magnífica festa de benvinguda. Adobada amb la música de La Salseta del Poble Sec, la flama del Canigó enviada per e-mail, la foguera on cremava el vella anagrama i un engrescador pregó a càrrec del Jordi Vendrell. Passat l'estiu, l'onze de setembre, VilaWeb va fer la primera retransmissió en directe d'un acte la celebració de l'Onze de Setembre a Sant Boi i es va fer també el primer xat, amb l'Àngel Colom. Els xats han estat una de les activitats que han distingit més VilaWeb des d'aleshores, amb una programació que ara ja abasta tots els dies de la setmana. El Correllengua fet al mes d'octubre va demostrar les ganes de participar de la ciutadania de VilaWeb, que ha vist incrementat el barri aquest desembre amb l'aparició d'Inters! i amb l'obertura del centre comercial al Mercat.


 L'any al país

L'any 96 ha estat, doncs, un any important per a la Internet als Països Catalans. Els primer mesos de l'any van ser claus, en aquest sentit. Al gener Telefónica obria al sud Infovia, que va permetre la conexió a tarifa local, uns mesos desprès que aquesta fos possible també al nord. I Andorra s'incorporava a Internet, amb el seu propi domini .ad

Precisament la batalla pel domini propi ha estat una de les mobilitzacions més inteses que es recorda. La campanya pel .ct no només ha mobilitzat centenars d'internautes sino que ha arribat fins i tot al Parlament de Catalunya, que va aprovar una moció demanant a la Generalitat que faça el possible per a aconseguir d'InterNIC el dret a usar aquest distintiu. A Les Illes el PSM va demanar també la creació d'un domini .ib

Els darrers mesos han estat especialment moguts també per la coincidència de dos congressos. D'un costat el del capítol català de la Internet Society i d'un altre el Congrés de Periodistes, on el debat sobre la premsa digital va ser una de les seccions principals. De fet tot al llarg de l'any un llarg nombre de mitjans de comunicació del nostre país s'han anat incorporant a Internet. I no només en les grans ciutats sinó a comarques. Cal resaltar així la gran vitalitat de les comarques en aquest fenòmen. Per tot arreu han aparegut iniciatives locals d'un gran nivell que han ajudat a arrelar la xarxa i a crear el coixí necessari per a la seua expansió.


L'any a Internet

El 8 de febrer és també una bona data per a començar el repàs de l'any al món. Aquell dia s'obria l'Exposició Mundial Internet (una iniciativa que va anar decaiguent amb els mesos però que va impactar fortament en el seu orígen) i per a celebrar-ho s'organitzava 24 Hours in Cyberspace un esdeveniment que estava també en l'orígen de les 24 hores de La Infopista.

Just aquell dia, tanmateix, el president dels Estats Units Bill Clinton signava una llei que pretenia imposar la censura a la xarxa. La llei va ser tombada després per diversos tribunals però provocà una intensa campanya contra la censura arreu del món. Tot al llarg d'aquests dotze mesos els internautes d'arreu el món hem hagut de lluitar contra els tòpics i les campanyes interessades (pornografia infantil, bombes, assassinats per Internet!).

La força de la xarxa, tanmateix, s'ha manifestat imparable. Esdeveniments com els Jocs Olímpics han hagut de crear grans webs que han consolidat l'aparició de l'anomenat Quart Mitjà. Quart mitjà que, per una altra banda, s'ha mostrat diposat a revolucionar les estructures dels altres, com va passar el dia que David Bowie va decidir crear un disc que es difonia només per Internet, saltant-se la cadena de les cases editorials.


El software del 96

Però si hi ha una cosa que s'ha destacat aquest any a la Internet aquesta ha estat l'enorme salt tecnològic experimentat.

La gran batalla ha estat en el terreny dels navegadors. Èpica. Netscape i Microsoft s'han enfrontat a mort. El maig Microsoft mostrava de manera oficial el seu Internet Explorer 3.0 i obria una batalla comercial i tècnica que Netscape responia amb la presentació del Navigator 3.0 el mes d'agost. Per primer vegada una guerra comercial dins Internet arribava a les portades dels informatius de tot el món.

A cavall d'aquesta revolució el llistat d'esdeveniments ha estat enorme. El Java es consolidava com un dels projectes més creatius i es fèia gran de la mà dels Network Computers, especialment del JavaStation. Però al seu costat Sony i Magnavox contratacaven .posant al mercat televisions capacitades per a navegar per Internet.

Salvar la lentitud de la xarxa ha estat un dels objectius claus. El mòdem de 14.400, magnífic a primers del 96 ara és una relíquia i ja hi ha mòdems U.S. Robotics de 35.000. També ha aparegut software com el FreeLoader que treballa de nit per a fer que la navegació en local siga molt més ràpida i gratificant.

I tot això perque la web s'ha complicat amb animació, so, imatge... RealAudio, Shockwave, els plug-ins de 3-D o l'emissió de vídeo per xarxes com VDONet són coses que resultaven força inversemblants al gener del 1996 i que en canvi ara són d'allò més normal. Amb la complexitat afegida que incorporen.

Fora de la web el panorama encara ha estat mes espectacular. S'ha obert al via a la distribució broadcast amb programes que cerquen els usuaris, com Castanet, In-Box Direct o PointCast i s'ha obert un nou mercat gràcies a la telefonia i la videoconferència, sobretot a través de l' Internet Phone. En defitiva una autèntica revolució comprimida en dotze excitants mesos.


TORNAR A VILAWEB