Llegir el meu correu:
@correu.vilaweb.com
Crear un compte nou
| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Mapa web |
| Reportatge fotgràfic | Anar als reportatges | Anar a VilaWeb | dijous, 23 de novembre de 2000
 MANIFESTACIÓ PER L'ASSASSINAT D'ERNEST LLUCH

> Barcelona recorda Ernest Lluch amb un crit pel diàleg Nou-centes mil persones, segons l'Ajuntament, s'han manifestat pels carrers de Barcelona en la manifestació unitària convocada per rebutjar l'assassinat d'Ernest Lluch a mans d'ETA.

La manifestació ha transcorregut en silenci, amb alguns crits aillats que reclamaven diàleg. Aquesta reclamació s'ha fet evident durant la lectura del manifest final. Aquest manifest ha estat llegit per la periodista Gemma Nierga. Nierga ha alterat el guió i, després de dir que canviava de llengua per a que tothom l'entengués, ha afirmat que Ernest Lluch hauria intentat dialogar fins i tot amb la gent que l'ha mort. I va exigir en el seu nom als polítics que dialoguin per a acabar amb la violència. Aquestes paraules han estat acollides amb una atronadora ovació, a la qual s'ha sumat Ibarretxe però no Aznar.

En aquesta manifestació, al contrari del que ha passat en diverses manifestacions semblants fetes en ciutats espanyoles, no hi ha hagut cap crit ni cap referència contrària al Partit Nacionalista Basc o als drets nacionals d'Euskadi. Al contrari: s'ha vist destacats membres del PNB, com ara Iñaki Anasagasti, caminant tranquil.lament al mig de la manifestació mentre els ciutadans els expressaven la seva solidaritat. Posteriorment les filles del professor Lluch han pujat a l'entarimat per a donar les gràcies mentre ensenyaven una petita pancarta amb el lema "Diàleg Ja!".

En la manifestació han participat polítics de tots els partits i no només catalans. Entre altres s'hi ha vist l'alcalde socialista de Donostia, Odon Elorza, molts representants del PNB o el diputat del BNG gallec Xosé Beiras.

Moltes persones s'han quedat al Passeig de Gràcia durant diverses hores, donant continuitat a la manifestació quan aquesta ja havia estat oficialment dissolta.
----------
Reportatge fotogràfic:

Foto primera: Una imatge general de la manifestació, que ocupava pràcticament tot el Passeig de Gràcia

Foto segona: Gemma Nierga ha sabut canalitzar el sentiment generalitzat en favor del diàleg, amb una intervenció sentida, contundent i valenta

Foto tercera: Ibarretxe, Clos, Pujol i Aznar en la capçalera de la manifestació. Polítics de tots els partits (Maragall, Ribó, Carod Rovira, Fernández Díaz, Mas...) els acompanyaven en la primera fila.

Foto quarta: Les tres filles de Lluch han pujat a l'entarimat per donar les gràcies als manifestants. Portaven una petita pancarta amb el text "Diàleg Ja!"

 
 DOSSIER ESPECIAL

Des d'aquest dossier especial podeu accedir als principals articles publicats en la premsa sobre l'assassinat d'Ernest Lluch i les seves repercusions.
----------
Anar al Dossier Especial
 
 NOTÍCIES

Des d'aquí podeu accedir a totes les notícies publicades sobre aquest tema des del servei d'Europa Press a VilaWeb.
----------
Notícies publicades
 
 FÒRUM

VilaWeb ha creat un Fòrum d'Opinió sobre la mort d'Ernest Lluch, la manifestació feta a Barcelona i les seves repercussions polítiques. Podeu accedir des d'aquí a aquest fòrum.
----------
Entrar al fòrum


Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.