NÚM. 4 @ JUNY 1996


Presentació


Un vespre d'octubre de 1991, a Reus, després d'una de les sessions de l'encontre sobre "Escriptura i combinatòria" organitzat pel KRTU, comentàvem amb Manel Guerrero, Julià Guillamon, Jordi Ribas i algú altre, els colzes a la barra del bar local de moda, la xerrada-demostració de Robert Coover sobre hipertext i ficcions no lineals en l'hiperespai de les computadores. Feia temps que intentàvem inútilment engegar diferents projectes de publicacions periòdiques sobre literatura i algú, ja no recordem qui, va dir com una mig boutade que hauríem de pensar en el suport informàtic. Vam passar una estona parlant-ne mig seriosament mig en broma i l'endemà, esvaïda l'escuma de les cerveses, de retorn cap a Barcelona, alguns tertulians s'ho havien cregut i van començar a moure els petits fils que mig any després provocarien l'aparició dels cent cinquanta primers disquets amb l'etiqueta 1991 Literatura.

Aquell primer número de la revista magnètica va tenir una acollida excepcional. Va ser així, en part, pel seu contingut, una suma d'articles i textos majoritàriament de tema literari i escorats cap a l'opinió crítica i la reflexió cultural. Però també per la novetat que suposava parlar de cultura i de literatura en un suport tan extravagant com ho era, fa només cinc anys, un simple disquet per a ordinadors Apple Macintosh.

Després, l'experiència va tenir continuïtat en 1991 Els altres i en 1991 El valor, dos nous reculls de textos que continuaven apostant pel debat, la discussió, la dissensió. Properament podran ser llegits, també, a la Biblioteca de Vilaweb.

El quart número de 1991 Revista magnètica du l'epígraf "Tecnologia". La seva intenció és, a partir de l'experiència de fer una revista de temàtica cultural en suport magnètic i de les paradoxes que això suscita, esdevenir vèrtex d'un cúmul de reflexions d'orientació diversa sobre el xoc entre cultura i tecnologia. N'han resultat els setze textos que podeu llegir a continuació, textos d'intenció diversa, de creatius i de reflexius, d'aforístics i de discursius.

És per a nosaltres una novetat feliç que aquest número de 1991 assagi el nou camí de difusió que és internet. Creiem que la xarxa ofereix la millor manera de fer realitat el que projectàvem en concebre la revista: crear un espai obert i en procés per a la reflexió i la crítica sobre la nostra realitat cultural. Per tant, oferim els textos de 1991 Tecnologia com una invitació a la discussió i al debat, que voldríem que fossin desperts i vius. Per això abans de l'edició del cinquè número, prevista a principis de l'any vinent, esperem convocar-vos, amb el suport de Vilaweb, a diverses activitats on-line al voltant de 1991. Desitgem que us interessi participar-hi.

ORIOL IZQUIERDO & JAUME SUBIRANA, editors

101652.1042@compuserve.com
subirana@idgrup.ibernet.com



[ 1991 | LA BIBLIOTECA ]