NÚM. 2 @ JUNY DE 1993


Presentació


Presentació de la primera edició en paper,
Empúries, 1993


Fa poc més d'un any, aquesta mateixa editorial distribuïa una publicació amb aspecte de llibre, contingut miscel.lànic i origen magnètic. Ara presentem un segon recull d'articles sota el mateix títol genèric, 1991, i amb un epígraf particular, Els altres, que conté una selecció dels textos inclosos a la Revista Magnètica editada fa només uns mesos amb el mateix nom.

Enguany hem proposat als col.laboradors de 1991 que escrivissin alguna cosa amb Els altres com a pretext, sense més concreció. Alguns han seguit la proposta explícitament; d'altres han acabat parlant, d'alguna manera, de l'altre, o d'altres coses. Així, el resultat ha estat una suma de discursos heterogenis, i creiem que per això mateix prou suggestius.

La seva difusió en canals convencionals obeeix a l'interès de l'editor Xavier Folch per aixoplugar i divulgar un dels escassos fòrums de debat que anima la vida cultural de la nostra societat. No ho diem pretensiosament. Perquè l'interès de Xavier Folch, com la nostra voluntat de donar-hi continuïtat, han estat recompensats amb el fet que bona part de les discussions a l'entorn de temes literaris i culturals que han tingut lloc durant l'any en l'àmbit català han fet referència a 1991 Literatura. 1991 Literatura ha estat, sembla, una de les publicacions més citades en els "papers" del curs que ja s'acaba; ara, 1991 Els altres li vol fer costat, no per competir-hi en cap aspecte, sinó per sumar-s'hi, per mantenir viva la possibilitat d'expressar unes idees, unes visions de la realitat, que sovint no troben cabuda en els espais habituals de comunicació.

La nòmina de col.laboradors ha estat enriquida per l'aportació de sis noms nous, que s'afegeixen als dotze que repeteixen. Això fa un total de divuit articles en què, com en la primera ocasió, s'aprecia una notable sintonia -si més no en la voluntat de prendre posició sense altre condicionant que la pròpia consciència-, sintonia que no comporta, però, cap mena d'acord corporatiu sobre les opinions particulars. En aquest sentit 1991 reflecteix només la convicció que és possible crear un marc de debat diferent, no convencional, no mediatitzat per formats periodístics ni per necessitats institucionals. Que és possible i convenient per evitar que el petit món de la cultura catalana es reclogui en un cercle de cercles de fal.làcies, autosatisfaccions, envegetes i autoodi sense interès.

Desitgem que 1991 Els altres trobi, si els mereix, interlocutors. Interlocutors amb voluntat de diàleg, que donin sentit a tots els altres 1991 que encara han de venir.

ORIOL IZQUIERDO & JAUME SUBIRANA, editors

101652.1042@compuserve.com
subirana@idgrup.ibernet.com



[ 1991 | LA BIBLIOTECA ]