Opinió

 

<2/88>

Vicent Partal

16.03.2012

I tant que tenen un problema

I tant que tenen un problema! La batalla per la supremacia mediàtica de la dreta espanyola és molt dura. El Mundo i, més recentment, La Razón disputen molt agressivament el mercat al diari que un dia va ser el rei indiscutible de negociats i despatxos de Madrid, l'ABC. És en aquest context que cal situar, sobretot, la sorprenent portada d'ahir.


Aquests tres mitjans competeixen per veure quin és més de dretes i, sobretot, quin és més espanyol. Però, més enllà de la raó interessada, el llenguatge, el vocabulari i l'actitud d'ABC d'ahir ens ensenyen algunes coses interessants sobre els nostres veïns.


L'ex-president Jordi Pujol explica en l'entrevista que publiquem avui que a Madrid es pensen que ens tenen el peu al coll. Que poc menys que ens donen per vençuts i derrotats. I que per això no reaccionen a res ni per ningú.


Com pot ser que passe això, és ben digne d'estudi, però no tinguem cap dubte que és per això que l'ABC reacciona com ho fa. Una primera lectura del títol podria indicar que entenen que hi ha un problema i que cerquen una solució. Però no. Per ells, el problema és, simplement, que no els obeïm. I la solució, l'única en què pensen, està a reprimir-nos i a forçar-nos a seguir el seu dictat.


No cal que ens hi encaparrem, doncs: Espanya té un problema sí, però el problema és ella mateixa. El problema és la seua incapacitat crònica per a adaptar-se a la pluralitat.


Aquests dies els espanyols celebren la Pepa, la constitució de Cadis. Podrien llegir-se l'article primer que diu que 'Espanya és una unitat indivisible en dos continents' i demanar-se com és que al cap de dos-cents anys les espanyolísimes ciutats de Buenos Aires o Caracas han deixat de ser-ho i els seus representants ja no seuen al parlament de Madrid. I podrien reflexionar sobre què van fer malament. Però, per comptes d'això, Espanya s'estima més de repetir l'error. Fent-ne portada i tot.


Francament, més fàcil ens ho fan...

Editorial