Opinió

 

1/88>

Marta Rojals

17.09.2012

‘Suficie qué é?’

Dissabte molts ‘indepes’ van treure la pols del manual de la TDT per ressintonitzar Telecinco, la cadena pro-manifiesto-por-la-lengua-común, ‘la seva’. El motiu era seguir en primera persona ‘El gran debate’ dedicat a la independència de Catalunya, amb ‘intervenciones de expertos, dinámicos reportajes y sondeos de opinión’. Cal valorar l’esforç dels ressintonitzadors, perquè, malgrat que el programa era en castellà, no anava subtitulat, però, què coi: posant-hi voluntat tot s’entén i, de vegades, àdhuc es comprèn.


I aquí volíem arribar. Resulta que tots els arguments dels ‘expertos’ unionistes espanyols, absolutament tots, donaven per fet que els independentistes ho són perquè, pobres animetes de càntir, han estat 'burdamente manipulados' i 'faltos de información', i perquè, ai las, viuen tancats en una estanca bombolla quadribarrada que no els deixa veure tots els colors del món. I això deien els grans cosmopolites, aquests hòmens i dones que dia a dia s’esforcen per pronunciar Vanish Oxi Action a l’anglosaxona però que, després de tres-cents anys, encara tenen la desídia d’articular Companis per no voler dir Companys.


Mirin: s’han de tenir unes galtes com una plaça de toros per a titllar de ‘manipulados’ i ‘faltos de información’ els qui tenen competència lingüística per a llegir premsa, mirar ‘tele’ i escoltar ràdios de tot l’estat, en contraposició als qui només poden fer-ho, o volen fer-ho, en la ‘lengua común’. Per tant, qui és qui té informació parcial, aquí? Qui és qui viu d’esquena als contrastos de la realitat? Qui és qui manipula ànimes de càntir i qui és qui es deixa manipular? Doncs, au, no ens facin perdre més temps amb fal·làcies i dediquin-se a les seues coses, com sempre han fet. Nosaltres anem tirant, eh? Si no ens veiem al Telediario, ja ens veurem a la BBC. Estiguin bonets!

Editorial