Entrem en les interioritats de l'escriptor i dels relats que acaba de publicar amb el títol 'Puja a casa' (premi Documenta, L'Altra Editorial)
Ens trobem en un forn amb tauletes, a la Gran Via de les Corts Catalanes, a prop de la seva feina. Jordi Nopca (Barcelona, 1983) és escriptor, però es guanya la vida fent de periodista, al diari Ara. És un periodista literari reconegut, tot i que encara és jove.
Entrevista amb Carme Riera, que acaba de publicar 'La veu de la sirena' (Edicions 62)
Entrevista a l'escriptora, que publica 'La veu de la sirena', una versió del conte d'Andersen
L'escriptor danès Hans Christian Andersen va escriure 'La sireneta' el 1837, popularitzat dècades després per Walt Disney, que en va fer una versió ensucrada i amb final feliç. Ara l'escriptora Carme Riera n'ha escrit una altra versió i ha portat la sireneta al segle XXI per donar-li un nom i veu. 'Vaig pensar que havia de ser una transgressora', diu Riera en aquesta entrevista de VilaWeb.
Hi substitueix Guillem-Jordi Graells
La traductora i narradora Bel Olid (Mataró, Maresme, 1977) ha estat elegida nova presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Olid representa un canvi generacional en l'entitat: és la persona més jove que ocupa el càrrec.
Ara Llibres publica aquest nou llibre de Fonalleras, on l'escriptor rebusca en els records d'infantesa
Va dirigir la primera càtedra de llengua i literatura catalana de la UAB el 1969
S'ha mort Joaquim Molas (Barcelona, 1930), l'home que ocupà la primera càtedra de llengua i literatura catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona el 1969. A partir del 1982 va ocupar la mateixa càtedra a la Universitat de Barcelona.
Edicions Sidillà publica aquesta novel·la, a partir de la traducció de l'escriptor Joan Daniel Bezsonoff
Edicions Sidillà publica la novel·la 'La senyora Arnoul', de Jean-Noël Pancrazi, traduïda per l'escriptor nordcatalà Joan Daniel Bezsonoff. Pancrazi, nascut a l'Algèria francesa, no ha estat traduït mai al català fins ara.
El CCCB inaugura l'exposició 'Les variacions Sebald' dedicada a la influència que ha exercit l'escriptor W. G. Sebald entre els artistes actuals
Us oferim un fragment del llibre 'Jaume Sisa, el comptador d'estrelles' i una explicació de l'editor
Publica 'Algú com tu' (Planeta), premi Ramon Llull 2015 · Amb aquesta novel·la fa un canvi de registre
Xavier Bosch, de quaranta-set anys, té molta vida professional a l'esquena: va ser creador de l'espai radiofònic d'humor 'Alguna pregunta més', de Catalunya Ràdio, i 'El gran dictat' de TV3, director del programa estrella del matí a la ràdio, 'El món a RAC1', director del diari Avui, director del programa de debat 'Àgora', de TV3...
Edicions de 1984 publica aquesta monumental novel·la dedicada al primer genocidi sistemàtic del segle XX
Ricard Planas i Ramon Mas, editors de Males Herbes, parlen d'aquest llibre que creuen prodigiós
Entrevista amb l'escriptor, que presenta la novel·la 'Un dinar un dia qualsevol' sobre la corrupció al País Valencià
L'escriptor Ferran Torrent (1951) va pujar Barcelona a presentar la seva darrera novel·la, 'Un dinar un dia qualsevol' (Columna). L'obra tracta sobre un tema que Torrent domina com pocs: la corrupció al País Valencià. El protagonista és un periodista veterà, Marc Sendra. Obligat a reconvertir-se en freelance comença un article sobre la crisi del València CF i la venda dels terrenys de Mestalla, i acaba descobrint un rerefons més tèrbol.
Us oferim un fragment de la seva nova novel·la · L'editora, Ester Pujol, ens parla de l'autor i de la novel·la
Aquesta setmana entrant es presenta la nova novel·la de Ferran Torrent, 'Un dinar un dia qualsevol' (Columna). En la seva línia de fer ficció sobre la societat valenciana del seu temps, ens proposa, amb una mirada severa i irònica, la València extenuada per l'especulació i la corrrupció extremes. Llegiu-ne un fragment (pdf). L'editora, Ester Pujol, ens fa un retrat gairebé sentimental de Ferran Torrent, i apunta: 'És el nostre Tom Wolfe quan fa de cronista de la societat valenciana del seu temps.
L'escriptor i poeta publica 'L'ull Gaudí', una mirada de creador a creador, sobre la intervenció que l'arquitecte va fer a la Seu a principi del segle XX
'Quan començo una obra no sé quasi mai, punt per punt, de quina manera l'acabaré. Al millor surt i ocorre un detall que us fa esmenar i modificar el que pensàveu; s'ofereixen nous aspectes i menuderies d'un conjunt que abans no us havien preocupat i us empenyen a esmenar el que crèieu definitiu...
Presenta quatre novetats, les novel·les d'Isabel-Clara Simó, Lluís-Anton Baulenas, Jordi Cervera i Anna Moner
Entrevistem l'últim premi Sant Jordi, autor de la novel·la 'L'àguila negra'
Us oferim l'inici d'aquesta nova novel·la de l'autor, destacada amb el premi Marian Vayreda
Diu l'editor d'Empúries, Josep Lluch, que en l'obra de Ramon Erra (Vic, 1966) hi ha una atracció per la vida atzarosa, pel plaer d'anar d'un lloc a l'altre i d'una cosa a l'altra.
Nova novel·la d'aquest escriptor mallorquí, publicada per Club editor · Llegiu-ne un fragment
L'editora Maria Bohigas de Club Editor, sempre punyent, ens parla d'aquesta novel·la sobre la Mallorca contemporània, 'Sicília sense morts' de Guillem Frontera, que arribarà a les llibreries a partir del 18 de febrer.
Labreu ens ofereix els primers poemes del llibre
El filòleg ha estat distingit amb el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que atorga cada any Òmnium Cultural
Per explicar qui és Joan Veny, cal dir que va néixer l'any 1932 a Campos, Mallorca, i que de ben jovenet va entendre que davant una llengua imposada hi havia la pròpia, que venia de lluny i que era la que parlava la gent del poble.
'Cada paraula té la seva història', ens recorda Joan Veny. Vuitanta-dos anys i unes ganes de treballar sense aturador. Esmerça hores i coneixements, encara, en aquesta magna obra col·lectiva i tan seva que és l''Atles lingüístic del domini català'.
Entrevista a Pau Vadell, responsable de l'antologia poètica de Francesc Garriga
Fa pocs dies que es va morir el poeta i mestre Francesc Garriga Barata. Tenia una mica més de vuitanta anys i una obra poètica feta, durant més de quaranta-cinc. L'últim volum de la seva obra, publicat fa pocs mesos, és 'Demà no és mai', una antologia poètica (1959-2014).
Orígens, present i futur d'una empresa familiar que pot acabar a borsa
José Manuel Lara Bosch es va morir dissabte a Barcelona. Tenia seixanta-vuit anys i es va morir d'un càncer. Li sobreviuen quatre fills, una vídua i un imperi. Cadenes de televisions, editorials, diaris, revistes, participacions en immobiliàries. Aquest article fa un breu repàs dels orígens familiars de l'imperi Lara. Un imperi que va començar son pare, un legionari que va entrar amb les tropes de Franco per la Diagonal de Barcelona. I son fill, José Manuel, ha multiplicat l'editorial fins a crear un imperi molt més enllà del món editorial. El futur de l'empresa és cosa dels néts, i podria estar en la borsa. Aquest seria un cas més d'una història d'empresa familiar catalana.
L'Avenç publica 'Una història de dues ciutats', diuen que la novel·la més venuda de tots els temps
Aquesta setmana entrant L'Avenç publica un clàsic de Charles Dickens, 'Una història de dues ciutats'. Diuen que és la novel·la més venuda de tots els temps, tot i que no pas a Catalunya, que es va traduir al català per primera vegada l'any 1991, obra de Jordi Arbonès, i que ara L'Avenç recupera i torna a col·locar a les llibreries. El director de L'Avenç, Josep Maria Muñoz, parla de la novel·la i en dóna algunes de les claus de l'èxit, en un text ple d'interès. Llegiu l'inici de la novel·la (pdf).
Crítica de la nova obra de Jaume Cabré, 'Les incerteses', que és un assaig. Ens en parla el crític literari Joan Josep Isern.
Crítica de Joan Josep Isern sobre el nou llibre de l'escriptor Jaume Cabré
Segurament deu ser cosa de l'edat però cada vegada em mereix més respecte la gent que va pel món enarborant la bandera del sentit comú. I si, a sobre, ho fa escrivint llibres encara millor.
És el cas, per exemple, de l'arquitecte Óscar Tusquets que des de fa una vintena d'anys publica llibres tan recomanables com "Más que discutible" (1994), "Todo es comparable" (1998), "Dios lo ve" (2000) i tres o quatre títols més que configuren un ventall de reflexions summament saludables sobre la utilitat de la bellesa, el disseny de les coses i l'art de construir edificis carregades de talent, claredat d'idees i sentit comú.
Publica l'assaig 'Les incerteses', amb el subtítol 'Sobre la creació del món'
Què preocupa Jaume Cabré en l'àmbit de la creació? Per què creu imprescindible la solitud per a crear? Per què reflexiona sobre la necessitat de silenci? Per què es declara 'pedrolià'? Per què adverteix que vivim abocats a una crisi de valors? Des del procés de creació, Cabré hi pensa i ho explica en un nou assaig, 'Les incerteses' (Proa). I hi introdueix una classe pràctica d'escriptura, sobre la construcció d'un relat, en què el punt de vista de l'autor i el del lector dialoguen.
Curiosament, aquest gener coincideixen a les llibreries dos volums molt diferents centrats en Rafael Tasis. L'un és l'assaig que tractem; l'altre és 'Estrictament confidencial', que aplega la correspondència que Tasis va bescanviar amb el president Tarradellas a l'exili (Viena Edicions).
Entrevistem Alex Martín Escribà, estudiós de la novel·la negra catalana · Acaba de publicar l'assaig 'Rafael Tasis, novel·lista policíac' (editorial Alrevés)
Rafael Tasis i Marca (Barcelona, 1906 - París, 1966) va ser un intel·lectual, home de lletres, vinculat a Acció Catalana als anys trenta del segle XX, que el 1939 va marxar a l'exili, a París, fins el 1948. Ara descobrim una vessant insòlita de Tasis amb el llibre d'Àlex Martín Escribà: 'Rafael Tasis, novel·lista policíac' (Alrevés).
Comença aquest vespre el festival dedicat a la novel·la negra en català
S'ha celebrat el tercer festival de novel·la negra catalana, el Tiana Negra 2015. Hem volgut conèixer el gust literari de gènere negre d'Albert Villaró, un dels autors protagonistes, i d'alguns altres autors que hi han participat, a l'estil del 'qüestionari Proust'.
Per primera vegada en català publicada per l'Altra editorial. L'editora, Eugènia Broggi, ens en parla
L'Institut Ramon Llull fa balanç de les traduccions fetes durant el 2014 · Inaugura a la seva seu la Biblioteca Bernard Lesfargues, que serà oberta al públic
El 2014 va ser un bon any per a les traduccions de literatura catalana a les altres llengües. N'hi hagué més d'un centenar. Es destaca la consolidació de les traduccions a l'anglès, un espai tradicionalment difícil de conquerir.
Entrevistem l’editor filològic de les 'Memòries' del poeta Carles Fages de Climent
L'editorial Males Herbes publica la tercera novel·la d'aquest escriptor i l'editor Ramon Mas ens en parla · També podeu llegir els dos primers capítols
El poeta publica 'Des d'on tornar a estimar'
Joan Margarit torna a l'escena literària amb 'Des d'on tornar a estimar' (Proa), un recull de poemes engendrats des de la lucidesa de la senectut que, a estones, reculen fins a la innocència tendra dels seus primers anys de vida. Es tracta, segons Margarit, dels dos períodes vitals que aporten 'serenitat', una sensació que equipara amb la 'tranquil·litat' de la seva ciutat musa, Barcelona, 'els dies nets que permeten de veure el mar'.
Us oferim un vídeo amb el poeta llegint una peça del seu últim llibre
Entrevista a l'autor de 'Picadura de Barcelona' (Edicions Sidillà), que relata amb crítica i ironia els últims vint anys de les vivències d'un jove a Barcelona.
A final del 2011 apareixia a Edicions Sidillà el llibre 'Escafarlata d'Empordà' d'Adrià Pujol Cruells, un trencadís de gèneres que remetia a la seva adolescència a Begur. Mirava d'explicar-s'hi l'Empordà sabent com n'era de difícil, per la inclemència del seu pare (corrector de Josep Pla) i per l'ombra mateixa de Pla com a referent inevitable. Ara fa uns quants mesos, Pujol Cruells va presentar 'Picadura de Barcelona' també a Edicions Sidillà. Hi ha una relació, perquè hi trobem el mateix personatge arribat a Barcelona ben bé després del Jocs, i allò que li va esdevenint i que el transforma durant vint anys. Però aquesta novel·la és construïda amb un fil de continuïtat més sòlid, tot i que sense perdre la frescor i la descaradura que el caracteritzen.
L'autor havia de passar per Barcelona, però no vindrà. L'atemptat a Charlie Hebdo s'ha cobrat la vida de tres amics íntims seus
Arriba a les llibreries 'La quarta paret' (Edicions de 1984) del novel·lista i periodista de Le Canard enchâiné, Sorj Chalandon, que havia de venir a Barcelona. Tanmateix, no vindrà pas, perquè l'atemptat a la redacció de Charlie Hebdo ha matat tres amics íntims seus. Hem demanat els editors de 1984 que ens palin de Sorj Chalandon, un personatge complex, i d'aquesta novel·la que ara publiquen. El text és colpidor. També podeu llegir un fragment de la novel·la.
L'obra es titula 'El poeta del poble' · El traductor Carlos C. Vales obté el premi Nadal
Andreu Carranza (Ascó, 1957) és el guanyador del 47è premi Josep Pla de prosa en català, amb la novel·la 'El poeta del poble'. L'obra narra la 'vida agosarada' de Jacint Verdaguer.
La Fundació Wikimedia ùblica per primera vegada un vídeo resum de l'any que hem deixat enrere
La Fundació Wikimedia ha publicat per primera vegada un vídeo amb el resum de l'any que s'ha deixat enrere. En poc més de dos minuts es condensa 'la crònica de l'alegria, el dolor, la por, la capacitat de recuperació i els descobriments que han caracteritzat el 2014'.
Entrevista amb l'escriptor, que publica el llibre d'història 'Els jueus catalans' (Angle Editorial)
Manuel Forcano (1968). Ha estat professor d'hebreu i arameu a la Universitat de Barcelona i actualment és el director general de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall.
El 1964 el científic i escriptor de ciència-ficció va escriure un text que encertava pràcticament com seria el món d'avui
En ocasió de la Fira Mundial de Nova York, que es va fer el 1964, el científic i escriptor de ciència-ficció Isaac Asimov (1920-1992) va publicar i va provar de pensar com seria aquella exposició internacional al cap de cinquanta anys. És a dir, el 2014. Tot i la complexitat d'aquesta mena de projeccions, augmentada a l'època per la creixent cursa atòmica que es vivia entre els EUA i l'URSS, Asimov va filar molt i molt prim.
Les ha escrites el filòleg Jaume Aulet
El rapsode regala als lectors de VilaWeb poemes recitats per Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i Reis
Els editors recomanen tres títols del seu catàleg i un de la competència
Just abans de la crisi, l'àlbum il·lustrat travessava un moment dolç. Autors i il·lustradors de qualitat oferien àlbums que es consolidaven en el mercat interior i, a més, havien començat a internacionalitzar-se.
Els editors recomanen tres títols del seu catàleg i un de la competència
La literatura juvenil és molt més influïda per les tendències temàtiques que no la infantil. De fa cinc anys els vampirs i els àngels caiguts han deixat pas als homes llop i als éssers mitològics, que, al seu torn, han cedit en favor de la novel·la distòpica.
Una cinquantena d'editors recomanen tres llibres que han publicat i... un de la competència
Amb voluntat d'oferir-vos una àmplia varietat de propostes literàries per regalar aquestes festes, us presentem les recomanacions d'una cinquantena d'editorials dels Països Catalans.
L'AELC presenta un estudi dels efectes de la crisi econòmica sobre el col·lectiu d'escriptors
Com afecten la crisi econòmica i les 'mesures d'austeritat' sobre la professionalització de l'escriptor? L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha elaborat un estudi per mitjà d'una enquesta als seus associats, que reflexa que la professionalització de l'escriptor és cada vegada més precària. Un 10% del col·lectiu pot viure d'escriure, igual com el 2007, però amb un nivell d'ingressos molt inferior al de fa set anys. Vegem-ne el detall.
Es penjaran cada dia al portal Pottermore.com
Editors analitzen la nova situació esdevinguda enguany i passen revista dels objectius del sector
El sector del llibre en català al País Valencià ha viscut un any ple de novetats i les analitzem a partir de la visió d'alguns editors que hi ha tingut paper protagonista. Enguany s'han creat cinc noves editorials petites independents.
Us oferim un mapa del món del llibre al País Valencià, amb una vintena d'editorials en llengua catalana que en són el motor
El crític literari Joan Josep Isern comenta una de les últimes novetats d'Edicions la Campana, escrita per Joan Bosch
Ja fa temps que, cada vegada que arriba a casa una novetat d'Edicions la Campana, trobo encartada dintre el llibre una targeta escrita a mà per l'editora Isabel Martí amb alguna frase o comentari al·lusius al text en qüestió.
Una exposició mostra la trajectòria del segell durant la República i el franquisme
L'any 1964 la revista Destino publicava a tota pàgina un anunci de l'editorial Proa. Era l'any que l'havia comprada Joan B. Cendrós, empresari d'èxit, propietari dels productes de perfumeria per a homes Floïd.
L'editorial degana de les Illes Balears ofereix aquests dies els seus llibres a meitat de preu
La setmana que ve arriba a les llibreries 'Justine o les dissorts de la virtut' publicat per Proa · En parla el seu editor, Josep Lluch
Us oferim un mapa del món del llibre al País Valencià · Una dotzena d'editorials en llengua catalana en són el motor
Aquesta setmana es fa, per segon any, la Plaça del Llibre, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. Coincidint amb aquestes jornades, us oferim un mapa de les editorials que hi participen i algunes altres de les que editen al País Valencià. No és pas un mapa exhaustiu, perquè d'editorials n'hi ha moltes més, sobretot si hi comptem les que s'aixopluguen en institucions com ara la Universitat de València, que no hi hem inclòs. Els hem fet una petita enquesta per retratar el perfil de cada editorial.
Entrevistem el director de la Càtedra Josep Pla de la UdG
L'editorial Comanegra publica el diari personal del crític d'art de referència
Els premis, convocats per l'editorial Bromera, es van atorgar ahir al vespre durant el tradicional sopar
El jurat per unanimitat ha concedit el XXVI Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira a Lluís Miret (Gandia, 1973), escriptor, professor i doctor en economia, que fins ara havia destacat en la literatura juvenil. L'obra premiada, 'L'ombra del mal', és la seva segona novel·la per adults.
La Magrana recupera 'Foc pàl·lid' de Vladimir Nabokov · L'editor, Jordi Rourera, ens en parla · Podeu llegir-ne un fragment
Es presenta la 'Poesia completa' de Blai Bonet, publicada per Edicions de 1984
Entrevista al periodista i escriptor, que recupera la història del seu avi al llibre 'Un home que se'n va'
Vicenç Villatoro ha dedicat els últims set anys a reconstruir la història de l'avi. Originari de Castro del Río (Còrdova), Vicente Villatoro Porcel va anar cap a la Terrassa industrial del franquisme els anys 1950, quan ja en tenia seixanta. Una vida marcada per la guerra i per una condemna a mort i que va voler acabar en l'anonimat d'un lloc nou lluny de casa.
Ens parla de la novel·la l'editora de Rosa dels Vents, Laura Álvarez
L'editor parla del nou Nobel de Literatura, que Proa publica en català, i que és una aposta seva
Francesc de B. Moll (Xesc Moll) és el darrer responsable de l'Editorial Moll, empresa cultural de les Illes Balears amb vuitanta anys d'història. Ahir al matí, en sortint de la primera reunió amb l'administrador concursal, que havia anat a l'editorial per encarrilar el procés de liquidació, atenia VilaWeb per telèfon. El notem cansat, amb poques ganes de dir res.
El periodista Jordi Joan Baños tradueix al català 'Meravelles descrites', una crònica catalana de l'Índia i l'orient de fa set-cents anys
Dilluns al vespre es presentava una novetat d'Angle Editorial a la llibreria la Central del carrer de Mallorca de Barcelona. Hi vaig arribar una mica abans d'hora i, dubitatiu, vaig començar a cercar el racó on es feia. Després d'una ullada ràpida per la planta baixa vaig concloure que havia de pujar les escales i descobrir el primer pis de la llibreria, on em sembla que no havia estat mai.
Parlem amb la presidenta del PEN Català i de Linguapax, entitats que vetllen pels drets lingüístics
Carme Arenas és, des de fa sis anys, la presidenta del PEN Català, plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors dels Països Catalans.
Bromera publica aquesta biografia novel·lada, obra del premi Nobel italià, que desmunta els tòpics que pesen sobre el personatge
Acaba d'arribar a les llibreries aquesta nova obra del Nobel de literatura Dario Fo, 'Lucrècia Borja, la filla del papa', una biografia novel·lada traduïda per Enric Salom i publicada per Bromera (llegiu-ne un fragment).
Francesc Puigpelat obté el premi de narrativa infantil Vicent Silvestre
El jurat dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira 2014 ha decidit de guardonar Isabel-Clara Simó amb el XIX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, per l'obra 'Tzoé', i Francesc Puigpelat amb el XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.
Acaba de publicar 'La pell de la frontera' sobre l'efecte de la immigració en la identitat de la Franja
Bona notícia. Francesc Serés acaba de publicar un llibre: 'La pell de la frontera'. I Quaderns Crema l'ha col·locat en la col·lecció vermella amb franja negra, 'D'un dia a l'altre', que fa frontera entre la literatura i el periodisme.
Verdaguer Edicions obre la col·lecció 'Univers', per rellegir el poeta des d'avui i trobar-ne lectors nous
Noves aproximacions a l'obra de Verdaguer per ampliar el nombre de lectors del poeta. Aquest és l'objectiu de la nova col·lecció 'Univers' de Verdaguer Edicions. Arrenca amb dos títols de categoria, que tenen grapa i que defineixen molt bé la col·lecció.
Edicions 62 publica aquesta novel·la que Tabucchi va escriure als anys noranta
L'editor de Periscopi, Aniol Rafel, parla d'aquesta novetat que arribar`pa a les llibreries la setmana que ve · Llegiu-ne un fragment
El periodista Albert Sàez ha obtingut el premi Jaume Fuster d'Assaig per l'obra 'El periodisme després de Twitter. Notes per repensar un ofici'. Un treball forçosament provisional per la rabiosa i atractiva actualitat del tema.
Quins llibres proposa Adesiara per aquesta tardor? L'editor, Jordi Raventós, ens en parla
Jordi Raventós, l'editor d'Adesiara, explica sobre les novetats de setembre i octubre d'aquest segell, que són una mostra més de la línia que segueix l'editorial.
Entrevista amb Josep Murgades, codirector de la revista Els Marges
La novel·la, traduïda per Xavier Pàmies, acaba d'arribar a les llibreries
Després de l'èxit de 'Memòria d'uns ulls pintats' retrata ara la nissaga de tres dones coratjoses marcades per un crim misteriós
Lluís Llach torna avui a les llibreries amb la novel·la 'Les dones de la Principal' (Empúries, en català; Seix Barral, en castellà). Després de debutar amb èxit fa dos anys amb 'Memòria d'uns ulls pintats' el cantant retrata ara la nissaga de tres dones coratjoses marcades per un crim misteriós. Maria Roderich (la Vella), Maria Magí (la Senyora) i Maria Costa --àvia, mare i filla-- han regentat al llarg de quasi un segle la Principal.
El IEC acull avui la lectura del manifest, que signen Pessarrodona, Miquel, Formosa, Desclot, entre més
Fa un balanç agredolç parlant de la 'letal punxada de la bombolla editorial catalana'
Entrevistem l'escriptor, que torna a l'origen amb el llibre ''Vint-i-nou contes menys' i anuncia una etapa nova
Eduard Márquez (Barcelona, 1960) va entrar en el món de la literatura a través de la poesia. Però ja el 1995 i el 1998 va fer el pas a la narrativa amb dos reculls de contes molt celebrats: 'Zugzwang' i 'L'eloqüència del franctirador', publicats per Quaderns Crema.
L'editora Maria Bohigas explica el perquè de publicar el primer llibre de relats de la Nobel Alice Munro · Llegiu-ne un relat
'Dansa de les ombres felices' (Club Editor) és el primer llibre que va publicar Alice Munro, l'any 1968. Quaranta-cinc anys després, què representa aquest llibre dins l'obra d'una de les poques dones guardonades amb el Nobel de literatura? Molt més que un debut: l'origen.
Entrevistem Giuseppe Catozzella, autor de 'Córrer sense por'
El periodista engega un projecte per publicar un llibre de fotografies que retraten la resiliència del poble palestí
A partir de Shakespeare, el protagonista de l'obra es fa les preguntes que sovint defugim de fer-nos
El poeta Víctor Sunyol (Vic, 1955) és a punt de publicar, després de set anys de treball, una nova obra, 'Birnam', aquesta vegada des de la narrativa. Apareixerà a Labreu edicions i arribarà a les llibreries el 25 de setembre.
D'ençà que es va anunciar la imminent posada a la venda de l'iPhone 6, la nova versió del telèfon d'Apple, se n'han publicat anàlisis i ressenyes pràcticament en tots els mitjans de comunicació, generalistes i especialitzats.
La premsa local ho qualifica de 'censura'
Segons que ha pogut saber la revista Núvol, la presentació de la traducció al neerlandés de 'Victus', d'Albert Sánchez Piñol, a l'Instituto Cervantes d'Utrecht s'ha suspès a l'últim moment i sense previ avís per pressions de l'ambaixada espanyola.
Us oferim dos vídeos, fets en motiu dels trenta anys de Quaderns crema: una entrevista de trajectòria i la peça 'El dia que Jaume Vallcorba va ensenyar el seu despatx'.
Fundador de Quaderns Crema, va editar Quim Monzó, Sergi Pàmies, Francesc Serés
S'ha mort l'editor Jaume Vallcorba (Tarragona, 1949 - Barcelona, 2014), una figura fonamental de la cultura catalana, particularment de l'edició, des de la represa democràtica. L'any 1979 va fundar Quaderns Crema, que ara té un catàleg en què es combinen importants autors catalans, l'obra dels quals la dictadura havia estroncat, com JV Foix i Eugeni d'Ors, i alguns dels valors literaris d'avui, com ara Quim Monzó.
Mascarell recorda Vallcorba com ‘un gran humanista i un dels més grans editors que ha tingut el nostre país’
Entrevista a l'escriptor irlandès, autor de 'Homenatge a Barcelona' i de 'El testament de Maria', que s'acaba d'estrenar al Grec de Barcelona
Colm Tóibín és un novel·lista, dramaturg, periodista i crític irlandès. Després de viure uns quants anys a Barcelona a la dècada del 1970, va escriure la famosa 'Homenatge a Barcelona', un retrat molt acurat de la societat catalana a la cruïlla entre l'època franquista i la democràcia.
'Cada paraula té la seva història', ens recorda Joan Veny (Campos, Mallorca, 1932). I ell les té totes al cap. Quan li demanem d'on li ve la passió per la llengua, ens parla de la mare i la padrina de Llucmajor.
Havia estat un dels impulsors de l'editorial Alrevés i de crims.cat
L'editor, traductor i escriptor Josep Forment ha mort aquest dimarts als 52 anys de manera sobtada, segons han informat fonts del seu entorn. Nascut a la Vall d'Aran (Bossòst, 1962), va estudiar Filosofia i Direcció Cinematogràfica, tot i que va centrar la seva activitat professional en el sector editorial com a comercial i editor (Ediciones B, La Magrana, El Andén), i sobretot a l'editorial Alrevés, en la què va treballar des del seu inici.
'Hem perdut un home bo que treballava per fer-nos feliços i més savis'
Entrevista a l'eminent filòleg castellonenc, de vuitanta-cinc anys
L'associació Espais Escrits crea una app per a dispositius mòbils amb 34 rutes literàries
Recórrer el Port de la Selva amb la veu de J. V. Foix o passejar per Vic amb Maria Àngels Anglada són algunes de les trenta-quatre rutes literàries pels Països Catalans que proposa una nova app d'Espais Escrits.
Des de fa unes quantes setmanes es pot trobar a les llibreries del país un llibre molt especial. Forma part de la col·lecció de poesia dels Quaderns Crema, tot i que, ben mirat, el que el lector trobarà en aquestes 200 pàgines no són poemes convencionals...
Entrevista als editors de Paper de vidre, Guillem Miralles i Tina Vallès • La publicació comença una segona etapa dedicada al conte
Amb Jordi Llavina, Àlex Susanna, Bikimel, Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi, Xavi Múrcia i Núria Candela a l'Arts Santa Mònica
Ara que fa cent anys que va néixer el poeta Joan Vinyoli, entrevistem l'editor Xavier Folch, que el va conèixer bé
Entrevistem l'editor Xavier Folch a casa seva. Damunt la tauleta que hi ha davant el sofà, Folch hi ha posat tots els llibres de Joan Vinyoli, que té dedicats. Vinyoli s'hi aplicava, en les dedicatòries, i les que va escriure al seu amic Folch no foren cap excepció. Amb una lletra clara i polida, li deia coses com ara: 'Si aquesta edició fos numerada, tu tindries l'exemplar número 1. I en veritat és així.'
L'editorial Sembra Llibres publicarà el treball de Laura Ballester
'Les dones de la Principal' narra la nissaga de tres dones marcada per un crim misteriós
El certamen, fins el 20 de setembre, oferirà actuacions de Pau Riba, Mariaelena Roqué i Rafel Tormo
El festival d'acció poètica Bouesia arriba a la desena edició amb un 'èxode ultralocal', un concepte vinculat al caràcter itinerant del certamen per diferents poblacions de les Terres de l'Ebre i la seva capacitat d'universalitzar conceptes de la cultura popular del Delta. Per vehicular-ho, l'artista valencià Rafael Tormo ha ideat una carrossa que funcionarà simbòlicament com a mitjà de transport i escenari.
La novel·la reconstrueix la matança d'una família de masovers
Nascuda a Barcelona, és autora d'obres com 'Olvidado Rey Gudú'
Els tres finalistes són Joan-Lluís Lluís, Pep Coll i Carles Terès
Avui serà proclamat el guanyador del XLIII premi Crexells a la revetlla literària de l'Ateneu Barcelonès. Les novel·les 'Dos taüts negres i dos de blancs' de Pep Coll, 'Les cròniques del déu coix' de Joan-Lluís Lluís i 'Licantropia' de Carles Terès en són les finalistes. Tots tres títols han estat qualificats de 'literatura de frontera', car en són autors tres escriptors del Pirineu, Catalunya Nord i la Franja.
Parlem amb l'autor de l'obra premiada, 'I demà, el paradís' (la Magrana)
Antoni Vives amb 'I demà, el paradís' (la Magrana) i 'Ànima' de Wajdi Mouawad (Periscopi) obtenen el guardó
Aniol Rafel, editor de Periscopi i responsable de la publicació d'aquest premi Llibreter 2014, parla de la novel·la
L'atzar ha fet que el premi Llibreter concedit al libanès Wajdi Mouawad per 'Ànima' (Periscopi) coincideixi amb l'estrena de la seva obra teatral 'Cels' a la Biblioteca de Catalunya, dirigida per Oriol Broggi, amb la companyia la Perla 29. Broggi ja va aconseguir un gran èxit al Teatre Romea amb una altra obra de Mouawad, 'Incendis'. I no fa gaire que l'escriptor, que també és actor, va protagonitzar al Teatre lliure el monòleg 'Sols', també considerada una experiència irrepetible.
Entrevistem Vicent Salvador
Milers de lectors de la famosa novel·la recorren a Dublín els espais per on transita el protagonista
El 9 d'abril de 1938 Manuel Carrasco i Formiguera fou executat per l'exèrcit franquista
Xammar viu a Perpinyà envoltat de més exiliats de la guerra espanyola quan ja s'ha acabat
Xammar ja té més de seixanta anys i aprèn una feina nova: la traducció simultània
Xammar continua als Estats Units i, com havia previst, li van sortint feines. En troba una de molt interessant
Xammar fa balanç de l'allunyament volgut, primer, i forçat, després, de Catalunya. Els seus lligams amb Espanya van quedar reduïts a la possessió d'un document d'identitat
Segon capítol dedicat al viatge de Xammar i Pla a l'URSS, l'any 1922
A les acaballes de la dictadura de Primo de Rivera, Xammar ens explica un fet d'una gran transcendència periodística en què ell participa
S'acaba la dictadura de Primo de Rivera. Durant tot aquest període, Xammar havia viscut a Berlín, amb poquíssimes visites a Catalunya
La proclamació de la República és tractada per Eugeni Xammar amb un distanciament crític i amb ironia càustica
El 28 juny de 1931 hi hagué eleccions a les corts constituents espanyoles. A Catalunya Esquerra Republicana va vèncer aclaparadorament
Eugeni Xammar es troba a Catalunya en el moment de fer-se el referèndum de l'estatut de Núria, 2 d'agost del 1931
Hi ha passatges del llibre 'Seixanta anys d'anar pel món', d'Eugeni Xammar, que semblen escrits avui
Eugeni Xammar va arribar a Alemanya per primera vegada l'any 1922, avorrit 'sobiranament' de la feina a la Societat de les Nacions
Si fa pocs dies llegíem la crítica que Xammar dedicava a Francesc Macià, avui tocarà el rebre a Lluís Companys
Ahir Xammar parlava de l'allunyament i la indiferència que havien mancat al govern en el conflicte d'Astúries
Situem-nos en el moment que les tropes de Franco s'apropaven a les portes de Madrid
La guerra civil ja fa disset mesos que dura i som al desembre del 1937
El 1920, a Ginebra, es fa la primera assemblea de la Societat de les Nacions. Xammar hi és com a funcionari del secretariat
El 1923 ja feia temps que Xammar havia arribat a Alemanya. Hi va retrobar un gran amic, Josep Pla
L'endemà dels discursos abrandats i els crits d'eufòria de la taverna de Munic...
Any 1926. Xammar està a Berlín, cada vegada més arrelat a Alemanya.
Després del viatge de Xammar a París, Joan Estelrich ja ha parlat amb Francesc Cambó...
El 1925 Josep Pla, redactor de La Publicitat, i Eugeni Xammar, de la Veu de Catalunya, emprenen un viatge a la Unió Soviètica
Eugeni Xammar ens parla dels temps de la proclamació de la República espanyola
A la primera dècada del segle XX, quan voltava la vintena, va establir relació amb una colla que ell anomena 'la penya ambulant del passeig de Gràcia'
Observa la política catalana en el moment de la formació de la Solidaritat Catalana, després de la irrupció dels militars espanyols al diari la Veu de Catalunya...
Veiem Xammar i el seu amic Manuel Reventós observant com encara fumen les esglésies incendiades
El Xammar d'aquest fragment té vint-i-un any, ha fet una mica de tot a Barcelona i anhela treballar a l'estranger
'Fer de corresponsal al front de la Primera Guerra Mundial era una feina molt poc militar, per no dir gens...'
20:0002.07.2015
06:0028.06.2015
06:0021.06.2015
06:0020.06.2015
06:0014.06.2015
06:0010.06.2015
06:0007.06.2015
06:0004.06.2015
06:0031.05.2015
06:0029.05.2015
06:0024.05.2015
06:0020.05.2015
06:0017.05.2015
06:0011.05.2015
06:0007.05.2015
06:0029.04.2015
20:4623.04.2015
12:4323.04.2015
06:0023.04.2015
00:0022.04.2015
15:1920.04.2015
06:0020.04.2015
06:0019.04.2015
06:0028.01.2015