Europa press

Logo ep

    L'Oficina Antifrau "ni afirma ni descarta" el finançament il·legal de CDC

    12:4926.07.2010

    BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

    L'informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) sobre la comissió d'investigació de la deriva política del cas Palau conclou que el procés "no permet ni afirmar ni descartar amb la rotunditat jurídicament exigible" el finançament il·legal de CDC aprofitant-se del Palau de la Música.

    En les conclusions de l'OAC, que s'han lliurat avui al Parlament, també s'ha ratificat que "en absolut resulta acreditada" que la Fundació Ramon Trias Fargas --actualment anomenada CatDem i pròxima a CDC-- desviés fons al partit nacionalista.

    L'organisme que dirigeix David Martínez Madero sí que identifica indicis que els exgestors del Palau, l'expresident Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, van utilitzar aquesta institució no només per al benefici propi, sinó també per facilitar "transaccions econòmiques entre adjudicataris de determinats contractes públics i responsables polítics amb capacitat concreta en les estructures del poder adjudicador".

    Malgrat que descarta que hi hagi evidències de la desviació de fons de la Fundació CatDem a CDC, l'OAC constata "incontestables anomalies" en l'obtenció i posterior devolució de fons d'aquesta Fundació, que ha rebut més de 600.000 euros de l'Orfeó Català, i considera que correspon a la Sindicatura de Comptes i al Tribunal de Comptes pronunciar-se sobre aquesta qüestió.

    Les conclusions de l'informe reflexionen genèricament sobre el finançament dels partits polítics, i constaten que, al marge de l'estructura legal de captació de fons, les formacions treuen profit de l'obtenció de recursos "no permesos per l'ordenament jurídic".

    L'OAC justifica que l'espoliació de l'arques del Palau tardés tant a detectar-se perquè "el prestigi" de la institució i la suposada "honorabilitat" dels seus dirigents feia difícil sospitar el frau que s'estava portant a terme.

    Alhora, també assenyala que la "ineficàcia dels diferents sistemes de control existents i el seu descoordinació" van contribuir a facilitar les il·legalitats dels exgestors del Palau.

    CRÍTICA ALS RESPONSABLES POLÍTICS

    L'informe diu que "els responsables polítics han d'exercir les seves funcions fiscalitzadores de l'ús dels diners públics de manera efectiva i no acríticament", tot i que admet que Millet i Montull coneixien perfectament les llacunes en el control de les administracions per cometre el frau.

    En aquest sentit, també és crític que es demorés sis anys la tramitació d'un informe de la Sindicatura de Quantes al Tribunal de Comptes, en què es qüestionaven alguns aspectes comptables del Palau.

    L'OAC constata que per evitar casos com el del Palau no cal l'elaboració de noves lleis, sinó que exigeix "la plena i efectiva aplicació" de les lleis que ja existeixen.

    "Les modificacions normatives a cop d'escàndol acostumen a passar factura en termes de burocràcia i enduriment exacerbat", sentencia.

    L'informe afirma que la societat "sempre" estarà exposada a actuacions com les de Millet i Montull, pel que conclou que aquesta mateixa societat ha de posar "èmfasi en la prevenció, i aprofundir en la cultura de la integritat i de la responsabilitat".

    Els grups parlamentaris, després d'estudiar l'informe de l'OAC, presentaran aquesta tarda les seves conclusions individuals, i a partir de demà debatran unes conclusions conjuntes per sotmetre a la votació del ple del Parlament que comença dimecres que ve.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies